expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 25 september 2011

Dizzy Gillespie And Orchestra - One Bass Hit/Things To Come

Det var länge sen jag skrev om nån jazzstenkaka så det tänkte jag göra nu, en som jag blev väldigt glad över att hitta. Som jag sa när jag skrev om Chubby Jackson så är det mycket svårare att hitta bop på stenkaka än swing. Men så finns bop i större grad i original på LP i jämförelse med äldre storband, som ju är gjord på 78-varvstiden mer. Dizzy Gillespie är ju en av skaparna och förgrundsgestalterna i bop, tillsammans med Charlie Parker. Och ska jag vara ärlig så hör jag egentligen mer på Dizzy än Parker. Visst, Bird var en enastående musiker, inget snack, men många av hans låtar låter ungefär likadana och tillhör dessutom gruppen sönderspelade evergreens. Förmodligen är det få som håller med mig, men what ever. Luften är fri och smaken är delad.

Dizzy Gillespie var en av de mest genialiska trumpetarna som funnits och han var också en stor skämtare som person. Hans practical jokes var omdiskuterade och antingen älskade man det eller ogillade det, som swinglegenden Cab Calloway, som Dizzy spelade med i början av sin karriär. Det ledde till ett knivslagsmål mellan dom och Gillespie blev sparkad från bandet.
Dizzy försökte 1945 att sätta ihop ett eget storband, vilket floppade och han gick snart tillbaka till småbandsformatet. Men skam den som ger sig, året efter satte han ihop ett nytt storband som blev en gigantisk succé. Gillespie blandade den nya bebopformatet med den tidigare grovt swingdominerade storbandsgenren och det blev en nytändning för storbandsstilen, som stämplats som utdöende.

På denna stenkaka finns två spår, två av de mest klassiska låtarna från detta band. Dels "One bass hit" som är en svalare och lugnare låt som är avkopplande, men samtidigt enormt välspelad, samspelad och ett bevis på detta storbands genialitet.
Den andra sidan bjuder på den mer riviga och suveräna "Things to come" som drar fram som en ursinnig orkan i en otrolig hastighet och som har ett fantastiskt solo av Gillespie! Att bara spela så är helt fantastiskt! Lyssna också på James Moodys fina saxsolo mot slutet.
Detta är en utgåva av Parlophones jazzserie, som brukar innebära jazz av hög klass! I detta fall av högsta bopklass. Dizzy Gillespies storband var banbrytande på sin tid för att det tog nåt klassiskt som storband och gjorde nåt nytt av det, fast man ändå kan höra spår av det gamla i det. Det är energiskt, häftigt och man vet aldrig vart låten tar vägen och slutar nånstans. Det är bara att haka på och följa med i musikens virrvarr!

Jag har inte lyckats hitta just dom inspelningarna som är på skivan här, men det är väl nästan roligare att få levande bilder. Här framför Gillespiebandet båda låtarna "One bass hit" och "Things to come" i en sorts forhistorisk rockvideo från 1946!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...