expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 26 november 2011

Basic Element - Basic Injection

Den svenska dansmusiken hade en kul tid i mitten av 90-talet där house, eurodisco och klubbmusik samsades på danslistorna. Själv tog det lång tid innan jag insåg hur intressant den var, främst beroende på att mitt intresse för euromusiken, som jag sagt tidigare, var något sval till en början. Enda undantaget, förutom tyska U96, var Basic Element, vars explosionsartade produktion var enormt häftigt. Nu var jag inget jättefan av bandets första och största hit i Sverige, "The promised man" då, 1994. En danslåt med rap med danstext i mängden som var OK, varken mer eller mindre. Men med andra singeln, "Touch" så sa det pang! Vilken häftig låt, tänkte jag, och älskade den ösiga produktionen och med tredje singeln "Leave it behind", som jag tyckte var en av 1994 års bästa danslåtar, så var mitt konverterande till Basic Element-fan klart. Runt senhösttid 1994 så köpte jag så bandets debutplatta, "Basic injection", för ett billigt pris på OBS här i stan.
Basic Element bestod denna första vända av Peter Thelenius, Ceasar Zamini och sångerskan Zetma Prenbo. Zetma Prenbo blev gravid och lämnade bandet efter en platta och Zamini hamnade i storbråk med Thelenius och försvann efter andra plattan, "The ultimate ride".
Basic Element har jag dessutom haft förmånen att se live när jag turnerade som festival-DJ på MHFs turné mot rattfylleri 1997 där dom var specialinbjudna gästartister på turnéscenen på två ställen.

Jag hade lika gärna kunnat skriva om "The ultimate ride" som är en nästan ännu bättre platta, men jag väljer debuten av två anledningar. Dels skrev jag lite om uppföljarplattan redan vid min specialtext om mitt samlande av 90-talsmusik och dels har denna nåt speciellt över sig; det var nämligen den allra första eurodiscoskivan som jag köpte och som skapade mitt samlande inom den genren. Sen dess har jag vevat denna platta några gånger under årens lopp!
Stefan Andersson (nej, inte han som sjöng "Catch the moon") hette Basic Elements hovproducent under glansdagarna och han ligger också bakom låtarna med då lika intressanta europrojekten Look Twice och E:motion, samt den som minns So Whats framgångar i slutet av 80-talet. Personligen tycker jag att han var en av svensk dansmusiks allra mest underskattade producenter och talanger under 90-talets början som skapade dansmusik som formligen öste på i tempo! Och det är det som kännetecknar "Basic injection", en formlig orkanvind som drar fram över musiken och med en enormt häftig och skön ljudbild! Var finns denna energi i dagens dansmusik??? Det är bara att åka med i karusellen och lyssna på låtar som singlarna, "Lights n fire", "Another day" och framför allt "I want u". Sen har de flesta dansplattor en nackdel som följer nästan alla i sin genre och det är att de ska avslutas med en näve olika mixar av singelhitsen som ska vara över 6-7 minuter långa. Nu är "The basic injection" relativt förskonad från dessa med bara två mixar av respektive "The promise man" och "Touch", men annars så är jag en mixallergiker. Dessa är ju främst gjorda för de stora klubbdansgolven och har för mig inget normalt lyssningsvärde. Jag vet, det är rätt ovanligt med euro- och tranceälskare som inte uppskattar discjockeyrnas ihärdigt ihopkämpade remixar, men jag vill ha en melodi och en rödtråd i det jag lyssnar på och en "Funky dancing doctor of techno's super-remix" innehåller inget sånt.

Efter 1995 blev det en period då bandet helt tappade i intresse när den minst sagt uselt spretiga popplattan "Startrax" kom, men 1998 var man på benen igen med "The earthquake" och idag är Peter Thelenius lite av en svensk dansikon och Basic Elements låtar säljer hyggligt, trots att svensk radio konstant tycks bojkotta lysande moderna eurodiscoklassiker som "To you", "Touch you right now" eller "Got you screaming". Visst, Basics musik kanske inte är gjord för att hamna på museum eller få vare sig nåt skaparpris eller Polarpris och poetiska texter kanske man kan glömma, men musik ska vara känsla, avkoppling och underhållning också och för mig är något av det mest avkopplande som finns att bara sätta sig ner och följa med i den musikaliska ursinniga berg- och dalbanan som Basic Elements energiska euromusik är. Den har mycket som jag saknar i dagens moderna dansmusik!

Låtarna "Touch" och "I want u" blir låtvalen från denna platta!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...