expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 3 september 2021

Sommarplågor #26: The KLF - Last train to trancentral (Live from the lost continent)

The KLF - Last train to trancentral (Live from the lost continent)
Utgivningsår: 1991
Skivbolag: Coma Records
B-sida: Last train to trancentral  (The iron horse)
Även om hösten är här och september har börjat så känner jag att det finns mer att ösa ur vad gäller sommarplågor och jag kör denna säsong av serien månaden ut. 

För första gången i denna blogg, Bill Drummond och Jimmy Cauty i The KLF (Kopyright Liberation Front). Cauty har förvisso förekommit förr när jag för 11 år sen skrev om hans tidigare grupp, det Stock-Aitken-Waterman-proddade bandet Brilliant. KLF var ju som bekant ett mer udda band, med mycket experimentlusta, galna upptåg och ett viss agg mot musikbranschen och att gå medströms i den. Ändå lyckades man ta skeden i vacker hand och skapa ett gäng ikoniska låtar som blev stora hits och innan dess hade man också haft en gigantisk hit i England under namnet The Timelords med låten "Doctorin the tardis", som jag kommer att återkomma till inom kort. En av deras hits var den här låten, som först släpptes som en ren trancelåt 1990, men som 1991 fick sin mer bekanta och säljande form. Jag kan ju säga att "Last train to trancentral" är det namnet som exakt alla säger. Vad "Live from the lost continent", som i regel aldrig nämns, menas vet nog bara dom, men trancentral var från början sagt vara "the spiritual home of KLF", men som i realitet var duons studio. 


"Last train to trancentral" är en grym 90-talsklassiker! Tåg är förstås temat i hela låten och det hörs med en kvinna som föreställer en tågvissla, ett sound liknande ett tåg som susar fram och "All aboard, all aboard". I början av 90-talet var detta något av tågluffarnas favoritlåt, men jag var inte långt efter. Detta var ju hur häftigt som helst, även fast det inte fanns en tillstymmelse vare sig vettig melodi eller sång utan mest samplingar, effekter och en flåshurtig Ricardo DaForca som smårappar här och där. När låten kom in på Sommartoppen hade den dock redan avverkat ett flertal veckor på trackslistan och den blev inte så långvarig där som den borde ha blivit. Men trots det hördes låten hela sommaren och blev en av bandets största och bästa hits. Och då saknades det inte kandidater för bara ett halvår senare slog man sina påsar ihop med countrystjärnan Tammy Wynette och toppade Tracks med "Justified & Ancient". 

Än idag kan jag sakna KLF för bandet var oförutsägbara, roliga och med låtar som satt som ett knytnävslag. Man vågade vara annorlunda i en slätstruken musikvärld vilket verkligen skulle behövas idag, även om det kanske gick till överdrift ibland. Bandet tog farväl genom att på Top Of The Pops spela med bandet Extreme Noise Terror och på slutet skjuta över scenen med maskingevär med lösa skott och annonsera:
"The KLF has left the music business!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...