expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Tidernas bästa skivor

Så här när jag nu har gett så många tips så tyckte jag att det kanske vore på sin plats och delge lite om vilka plattor som jag gillar absolut mest. En del kanske undrar vad en musikgalning som jag har för absoluta favoritskivor, dom bästa plattorna någonsin. Och låt mig låta täckelsen falla på mitt absoluta top 10 bland skivor! Sex av dessa har jag skrivit om tidigare här så det blir kanske lite repris, eller påminnelse om ni vill det (och om ni ville läsa dom igen, klicka på länkarna). Fyra har jag inte nämnt och det är inte alls omöjligt att det kommer mer fullödiga artiklar om dessa längre fram! Jag hoppas att flera av dessa som ni inte har hört än lockar till nyfikenhet! Mycket nöje!

10 Michael Jackson - Thriller (1983): Visst kan den kallas för söndertjatad och ett för vanligt val, men det kan inte hjälpas, jag tycker att rekordplattan från 1983 är en fröjd för örat som har allt, klassiska låtar fylld med nostalgi och hitkänsla, mindre kända låtar som sitter som berg, lysande melodier och en mästerlig popsoulproduktion av Quincy Jones! "I wanna be startin' somethin'" är en lysande startlåt och det är svårt att sitta still till "P.Y.T (Pretty Young Thing").Sönderspelad, kanske, men ändå en klassiker ut i fingerspetsarna!

9 Depeche Mode - Violator (1990): Det kanske är för blygsam placering att lägga en Depeche-platta på, men likväl måste den med på något sätt. Vackrare och härligare har synthpopen aldrig låtit! Det är sugande och spännande och samtidigt både smäktande och dansant. "Violator" är aldrig tråkig en enda minut, trots att det är klassisk Depeche Mode som aldrig dör och som man bara smälter in i!


 

8 Sandra - Mirrors (1987): 80-talets mest underskattade producent var Michael Cretu som skapade drömskt svävande och häftig dansmusik som satte sig direkt! Kombinerat med den underbara ljusa rösten från dösnygga Sandra var detta något jag nästan bodde vid under slutet av 80-talet! Och andra plattan "Mirrors" är min absoluta favorit. Melodierna är som absolut starkast och plattan skulle lika gärna kunna ha nio singlar som drar med en till en helt annan musikalisk värld.


7 Scritti Politti - Cupid & Psyche '85 (1985): 80-talet har aldrig låtit mer sommar än när Green Garthside blandar dansant pop, reggae och soul med engagerande och sköna melodier som sitter! Hela fem singlar av olika karaktärer som alla är nostalgiska minnen för mig talar sitt tydliga språk. Det är bara att lägga i sig i hängmattan, sätta på solbrillorna och låta "Absolute" eller "The word girl" gunga dig!6 Level 42 - Running in the family (1986): Level 42 är musikalisk perfektionism i ett nötskal och "Running in the family" är ett bevis på det! Ljudbilden är så svängig och skön att man bara gapar och texterna både engagerar och berör. Antingen bara totalnjuter man av svänget i "To be with you again" eller lyssnar noga på orden om barnens situation i "Children say"
Samt att Mark Kings röst är bättre än någonsin. Dessutom har väl Level 42s melodier aldrig suttit mer som ett knytnävslag i magen.

5 One More Time - Den vilda (1996): Om Michael Cretu var en av 80-talets mest underskattade producenter så får Peter Grönwall ses som den svenska motsvarigheten. Grönwalls produktioner är fylld med både spänning, humor och känsla för det svenska. Kombinerat med Nanne Grönwall och Maria Rådstens känsla för humor och ironi i text och melodi så förs man tillbaka till ett Sverige som inte längre finns. Folkmusik, schlager och pop ryms i denna vackra skapelse där allt ändå är perfekt vävt till en musikalisk enhet!

4 Pet Shop Boys - Very (1993): Idén med denna speciella platta var att skapa vad som var det riktiga Pet Shop Boys, "Very Pet Shop Boys" som man sa. Och det är verkligen vad detta var! Ljudbilden är vacker och stor och texter och melodier är så skickligt gjorda att man bara ryser. Varenda låt är unik och samtidigt så klassisk och perfekt! Också med Neil Tennants unika röst som grädden på moset. Att inte "Yesterday when i was mad" släpptes som singel i detta skick är en gåta!


3 Alphaville - Forever young (1983): En av popvärldens mest klassiska mästerverk. Snyggare blir än så här blir nog inte 80-talet. Texterna berör och är speciella och melodierna är verkligen unika som tar lyssnaren med på små symfoniska synthäventyr här och var där man inte vet vart det slutar. Låtarna är legendariska och singlarna är en stor del av pophistorien för evigt!
2 Nik Kershaw - The riddle (1985): Nik Kershaws låtar är luftiga och svalkande och som också aldrig är tråkiga och förutsägbara. Texterna tar upp allt från djurens rättigheter ("Save the whale") och kändisskapets baksidor ("Wide boy") och gör detta med skön, vacker och avkopplande produktion. "The riddle" är aldrig tråkig och man vet aldrig hur den andra låten kommer att låta. Inte alltid de mest hitmässiga låtarna efter singlarna, men dom sitter som ett tuggummi ändå.


1 Susanna Hoffs - When you're a boy (1991): Hon är världens vackraste kvinna och har dessutom världens underbaraste och härligaste sångröst, Susanna Hoffs, Bangles sångerska som 1991 gick solo och släppte en underbar popplatta som är både lättsmält, vacker och ljuvlig. Texterna är kryddad med en nypa humor, men samtidigt väldigt snygga och känslosamma. Poppärla på poppärla radas upp och jag kan aldrig lägga denna skiva ifrån mig när jag hört den. Jag smälter som smör i solskenet av "My side of the bed", "It's lonely out here" och "Made of stone"! Gudars, vilken kvinna!

Hade jag utrymme skulle jag bjuda på alla tio plattorna, men för stunden blir det självklart vinnaren, ett spår från Susannas fantastiska och magiska poppärla i form av singeln "My side of the bed".
Dessutom en annan videofavorit från nian på listan, Depeche Modes "Violator". Låten "Halo" släpptes inte på singel, men flera av låtarna släpptes som video till videosamlingen "Strange too", och "Halo" är en kul och charmig video som jag alltid gillat.1 kommentar:

 1. 1.KISS - Destroyer "Resurrected"
  2.King Diamond - Them
  3.Megadeth - Rust In Peace
  4.Queensryche - Operation Mindcrime
  5.Crimson Glory - transcendence
  6.Pantera - Vulgar Display of Power
  7.Yngwie Malmsteen Rising Force - Rising Force
  8.Judas Priest - Defenders of the Faith
  9.Nightwish - Wishmaster
  10.Death - Symbolic

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...