Sidor

fredag 14 september 2018

Sommarplågor #5: Haiducii - Dragostea din tei (mai ai hii)

Internet har öppnat dörrarna för musik från länder som aldrig skulle ha kommit fram om det varit före 90-talet, vilket är otroligt kul! Vem kunde ana då att en dag skulle en låt från Moldavien, sjungen på rumänska, skulle bli en gigantisk sommarhit? Sen dess har mängder med band och artister från balkanländerna klivit fram på internetsajter som Youtube och fått diverse hits, även om få av dom nått den svenska hitlistan efter den här låten. Och jag erkänner, de senaste åren har jag lockats att gilla diverse låtar med artister som partybandet från Slovenien Atomic Harmonic, Dan Balan, Natalia Verboten, slovakiska Maduars europop, Rebeka Dremelj och så vidare. Det är inte direkt Polarpris-musik vi snackar nu, men det är grymt skönt att lyssna på.

Men allt startade alltså när moldaviska pojkbandet O-Zone (där Dan Balan var medlem i) plötsligt fick en monsterhit i Europa med en löjligt lättlallad låt som hette "Dragostea din tei". Plötsligt hade man gjort ett relativt svårt och för den normala lyssnaren okänt språk lättillgänglig och lättnynnad. Men O-Zones låt tog sin lilla tid. Den släpptes sommaren 2003 och först ett år senare började det röra på sig.
     Samtidigt så hade Gabry Ponte i italienska eurobandet Eiffel 65 (ni minns "Blue (da-ba-de)") snappat upp låten och producerade 2004 en coverversion av låten åt den rumänsk-italienska sångerskan, skådespelerskan och fotomodellen Paula Mitrache, som antog sig artistnamnet "Haiducii". Dock så var denna coverversion inte godkänd av O-Zone, som stämde Haiducii och vann och Mitrache fick betala dyra copyright-böter, förmodligen för att O-Zone hade upptäckt att coverversionen plötsligt hotade att bli större än deras original. För Haiducii som spelade det nog ingen roll för skadan var redan skedd och hennes version blev också en jättehit. Inte lika stor som O-Zones version i slutändan som hade större spridning, men i Italien, Österrike och Sverige så toppade covern försäljningslistorna.

"Dragostea din tei" är en lättsam bagatell som sätter sig som ett envist tuggummi, vilket var en av anledningarna till att jag gillade låten denna sommar. Efter 2000 tycker jag dom rena sommarhitsen började bli allt färre och färre (för att till idag helt försvinna) och Sommartoppen började mer koncentrera sig på dessa sega rock- eller raplåtar som aldrig fastnade, men som passade på alla sommarens festivaler och dylikt. Därför kändes den här låten som en friskfläkt av sommar på nåt vis, en låt som man kunde ha som ett sommarminne och som på gott och på ont etsade sig kvar i sinnet. Där man efter att man slagit av Sommartoppen fortfarande kom på sig att nynna:
"Vrei să pleci dar nu ma, nu ma iei
Nu ma, nu ma iei, nu ma, nu ma, nu ma iei"


Till skillnad mot många andra (jag är ju rätt motströms för det mesta som ni har upptäckt vid det här laget) så föredrar jag Haiduciis version före O-Zones (som jag inte ens äger i samlingen). Den har mer tryck i sig och känns mer dansvänlig, även om det är lite svårt att fatta att Haiducii är en ensam tjej och inte en grupp när man hör låten. Vem mannen som sjunger har jag ännu inte lyckats listan ut, kanske Gabry Ponte. O-Zone skulle splittras inte långt efter sin enda jättehit och medlemmarna skulle göra bra mycket roligare låtar var för sig än som grupp i mitt tycke.
     Sen är det förstås lite av sommarnostalgi, nostalgi från den kanske sista riktiga sommarplågan vi haft i Sverige, men vilken plåga det var sen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar