Sidor

söndag 22 september 2019

Dag Vag - Popitop

Dag Vag - Popitop
Utgivningsår: 1982
Skivbolag: Ball
B-sida: Majskolv
Låt mig ta er tillbaka i tiden, till 1982 när jag är 7 år gammal. Jag sitter hos min mormor och morfar och lyssnar på Svensktoppen. Framför ligger också en Bamse-tidning jag har fått. Jag minns Elisabeth Andreassons svenska version av "Morning train", betitlad "Han pendlar varje dag", och jag minns Owe Törnqvists "Näcken", en låt jag tyckte var jätterolig. Men framför allt gillade jag Dag Vags uppdatering av Thore Skogmans låt "Pop opp i topp", filmlåten från 1965 som egentligen ironiserade över popmusikens utveckling bland ungdomar. En glad och pigg rocklåt med en löjligt lättsjungen melodi som var som snask för en liten sjuåring!

Egentligen så var detta bara ett liveframträdande i "Måndagsbörsen" mellan Dag Vag, Gyllene Tider och Thore Skogman, men som sen utvecklades till denna singel med ett av akterna. För Dag Vag var det ett lyckoskott eftersom den sköt upp bandet till dom bästa listplaceringen någonsin och den spenderas alla tio tillåtna veckorna på den på den tiden rätt country- och dansbandsinfluerade Svensktoppen.

Egentligen är detta en rätt banal låt med en inte alls svår melodi och som varenda käft kan skråla med i och det brukar inte alltid gå hem hos mig. Men detta tycker jag ännu är en riktigt kul örhänge, vilket jag inte bara säger av nostalgiska skäl. Det är klart att vissa minnen kommer fram av låten, men samtidigt är Dag Vag ett väldigt roligt band med en egen stil och "Pop i topp", som den kortats ner till av Dag Vag, är en fyra minuter lång rockröjare där man tagit en snäll 60-talsschlager och gjort den på ett väldigt eget, roligt och unikt sätt. Stor tumme upp för denna rockdänga från 80-talets första år!

2 kommentarer:

  1. Vilka härliga minnen. Jag kommer ihåg alla Svensktoppslåtarna du nämner. Thörnqvists "Näcken" tyckte jag också var väldigt rolig, liksom Dag Vags version av "Pop opp i topp".

    SvaraRadera
    Svar
    1. En minnesvärd tid av Svensktoppen verkligen. Gällande "Näcken" så minns jag att jag kiknade av skratt då av textraden "Han har fått fjärrvärmeverken att dra ledningar under särken"! :))

      Radera