Sidor

tisdag 20 december 2022

Fun Boy Three - The lunatics have taken over the asylum (RIP Terry Hall)

Fun Boy Three - The lunatics have taken over the asylum
Utgivningsår: 1981
Skivbolag: Chrysalis
B-sida: Faith, hope and charity
2022 har varit ännu ett tungt år vad gäller avlidna musiker och sångare. Jag har redan skrivit om Sven-Bertil Taube och Christine McVie och för två dar sen (när detta skrivs) så avled Terry Hall, 63 år gammal efter en tids sjukdom. Terry Hall är väl främst känd genom ska-bandet The Specials och senare Fun Boy Three, men en gång tidigare har han förekommit på bloggen, när jag för drygt tre år sen skrev om hans tredje grupp, The Colourfield och den sköna plattan "
Virgins and philistines". Hall var egentligen en del av punkrörelsen, men The Specials var mer inriktad åt ska-musiken, fast med samhällskritiska och satiriska texter.

Fun Boy Three däremot, som Hall bildade efter några år, var mer inriktad på mer experimentell pop med mycket percussion och smarta melodier. Den här låten är dock skriven precis i skarven mellan banden. Den var egentligen skriven för The Specials, men när Hall bildade Fun Boy Three så tog han den dit istället. Och om The Specials låt "Ghost town" är lite spöklik i sin ton så är denna än mer kuslig, även fast båda låtarna tar upp ungefär samma sak. "The lunatics have taken over the asylum" är en låt tillägnad Storbritaniens och USAs forna ledare Margret Thatcher och Ronald Reagan, här kända som "The Lunatics". Låten är väldigt udda och speciell, vilket gör den unik för sin tid. Soundet påminner om en sorts infödingsmusik med mycket trummor och tre monotona och apatiska röster som om och om igen sjunger:
"The lunatics have taken over the asylum"
Och oavsett vad man tycker om den själva politiska frågan så kan man inte komma ifrån att musiken är otroligt snygg, fängslande och häftig! Man har tagit en, vad man själva anser, viktig politisk fråga och gett den en väldigt speciell, rolig och samtidigt lite skrämmande inramning med ett udda sound! 
     Detta är en sån där låt som har växt med åren hos folk, för på sin tid blev det ingen stor hit. Det gick mycket  bättre året efter när trion samarbetade med en annan trio, fast kvinnlig, Bananarama. Men den politiska ståndpunkten stod fast, så pass att Terry Hall 2019, när The Specials hade återförenats, gjorde en ny version på låten, fast då riktad mot Donald Trump och Theresa May och hetandes bara "The lunatics".

Terry Hall hade både förmågan att skapa dom där roliga och udda låtarna med dom aktuella ämnena och inte tveka en sekund på att sätta sin åsikt på dom, men också att göra riktigt snillrik och vacker pop, som med The Colourfield. RIP och tack för din musik, Terry Hall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar