Sidor

söndag 23 juli 2023

Krönika: Därför använder jag inte Discogs...

Det här med med att hålla koll på sin samling är något som jag har dryftat förut, när jag för lite mer än fem år sen gjorde den tredje delen i min serie "Tips för nya skivsamlare". Men det var som sagt fem år sen så en del av sakerna som skrevs där kan komma igen här. Jag skrev bland annat där om min tveksamhet för digitala skivlistor. Idag så är en vanlig fråga som samlare emellan frågar varandra om man har sin samling på Discogs, världens just nu största skivsajt där man både kan få information, prata av sig med andra skivsamlare, sälja, köpa och lägga upp sin samling. Jag kan härmed svara på just den frågan genom att säga att jag inte har min samling på Discogs. Jag har konto och jag har inget emot själva sajten, inte alls. Idén är lysande och jag använder sidan mycket till information om både utgåvor, vad som finns, nya skivor och eventuella priser. För det är Discogs oöverträffat, även om man förstås måste lära sig hur man får rätt information vad gäller värdet av skivor. Alltså att om en individ vill köpa en skiva för ett högt belopp så ger det inte ens i närheten en så sann bild om värdet som när tio stycken eller mer är intresserad av skivan för samma pris. Alla som köper och säljer på random auktionssajter, som Tradera, eller värderar för loppisar vet förstås detta. 

Men i övrigt så har jag inga större klagomål på Discogs. Anledningen till att jag inte har min
samling på Discogs är av rent praktiska skäl. Jag började för många år sen att skriva ner min samling på Word. Ett rätt basic sätt, men som inte är fel om man gillar det. För mig blev det lite för långt och svårt att leta i så jag lärde mig 2006 att föra över listan från Word till databasen Access, vilket gjorde det hela mycket mer överskådligt och lättare att kolla och söka. På den tiden hade jag en något mindre samling och det tog inte lika lång tid och Word-listan hade jag ju fyllt på allt eftersom och börjat på rätt tidigt. 

Sen kom det flera svenska sidor på internet där man kunde lägga upp sin samling, pop.nu har väl alltid varit den största av dom i Sverige, men det fanns flera andra. Alla hade det gemensamt att man inte kunde föra över listorna från sin dator till nätsidan utan man var tvungen att börja om från noll och skriva in allt från början igen. Jag kände "Nej tack!". Sen
tog Discogs över nästan hela branschen och det är samma där, med det undantaget att du kan söka skivan på sidan och sen lägga till den i din samling. Men problemet är det samma: Skulle jag börja om och skriva in hela min skivsamling, med alla LP-skivor, CD-skivor, CD-singlar, vinylsinglar, köpkassetter och även eventuella stenkakor, från början så hinner jag bli folkpensionär innan jag är klar. Dessutom är man beroende av både att sidan fungerar hela tiden och att man har ett fungerande internet när man står i en affär och bläddrar. Så fram till dess att någon uppfinner ett sätt att föra över från min databas från datorn till sajten och allt sen finns där så har jag inget intresse att lägga upp på Discogs eller liknande sidor. Jag började en gång för 5-6 år sen att lägga upp dom mindre samlingarna, som min då relativt lilla samling med 70-talssinglar och dylikt, men det strandade fort. 

Jag har ju en tendens att framstå som lite gammaldags, men hittar man ett sätt som fungerar för en själv så är det förstås klart bäst. Så jag uppdaterar i min databas på datorn med jämna mellanrum och sparar sen ner listan på pdf-filer och lägger på telefonen. Det är för mig mycket smidigare och jag slipper vara beroende på om det finns internet, stå och fippla med adressen, skriva in i sökfunktionen och leta. För dom som använder Discogs och har börjat i tid så är det bara att gratulera för sidan har bra funktioner till mycket. Men det gäller med den som med vilken databas som helst, man måste börja nästan direkt. Ju större samlingen blir ju svårare och mäktigare blir jobbet. Jag är glad att jag ändå kan ha koll på min samling genom Access. Kanske inte jättenytt, men likväl ett bra sätt att veta vad man har och inte har så man kan minimera risken att köpa dubbletter och trippletter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar