Sidor

onsdag 26 juli 2023

Kultstämplat: Karlstad-Örjans - Det sa bara klick

Karlstad-Örjans - Det sa bara klick
Utgivningsår: 1976 
Skivbolag: Tyfon
B-sida: Silvia
70-talets dansband är ju ett kapitel för sig och även om det inte har det allra bästa ryktet så tycker jag personligen att allt faktiskt inte är uselt. Men det finns förstås mycket som väcker vissa frågetecken. Jag har dock inte tagit upp så mycket om det, dom är ju ändå barn av sin tid om man säger så. Men så finns det också vissa som är klart mer komisk än bra. Både Säwes, Drifters och Vikingarna har ju förekommit på bloggen och nu är det dags för Karlstad-Örjans. Gruppen har ju blivit lite av ett klassiskt namn inom genren dansband från 70-talet, även om det inte är så många som känner till några låtar av dom utan minns främst deras färgglada och spännande klädsel. Men loppisbackarna har förstås en hel del plattor för den som vill friska upp minnet. 

Här gäller det då en singel med ett intressant koncept. Man hade 1976 snappat upp att ett visst känt par skulle gifta sig, kung Carl-Gustaf och Silvia Sommerladt. Här såg man en stor chans till publicitet! Dom flesta känner väl till vid det här laget bakgrunden till kungen och drottningens möte, att dom möttes på OS i München 1972 och att kungen beskrev det som att "Det sa bara klick!". Det gav Peter Himmelstrand en idé att skriva en låt med just den titeln. Det är ju lätt att tro när man ser singeln att kungaparet har något med låten och texten att göra, men icke:
"Det sa bara klick! Sen har det fortsatt att klicka hela tiden, med en enda blick."
Så sött! Texten och låten är väl egentligen en rätt normal dansbandsdänga för tiden, men det är något med låten och hela kungainramningen som gör det hela extra pinsamt. När Sveriges konung ska gifta sig och landet ska få en ny drottning så kanske inte en glad och über
klämkäck dansbandslåt är det första som man tänker på. Man har verkligen gått all in här, med en stor bild på kungen och drottningen på singelframsidan, givetvis med guldfärgad ram runt om, samt med en rätt seg, instrumental B-sida som förstås heter "Silvia". Kungaparet möttes alltså på OS, inte på en danslokal i Karlstad. 

Singelomslaget, ja. Den är ju alltså ett egen historia, det vet alla som har sett omslaget till Karlstad-Örjans platta. Bilden på 
kungaparet vilar ovanpå en minst sagt uselt fotograferad bild över Stockholm och slottet. Albumomslaget är snäppet värre, som kan ses i klippet nedan! Och för att ingen ska vara orolig så har man på baksidan förvarnat med följande text:
"Enligt ÖB beslut har spridningsgranskning utförts."
Jag gissar att det är en säkerhetsåtgärd om man inte skulle lyckas se vilken stad som är på den horribla bilden...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar