Sidor

onsdag 30 augusti 2023

Sommarplågor #37: Scritti Politti - The word girl

Scritti Politti - The word girl
Utgivningsår: 1985
Skivbolag: Virgin
B-sida: Flesh & Blood
Sommaren är över för den här gången och det är dags att låta sommarplågorna gå i dvala igen. Därför är detta den sista artikeln i den serien för det här året. Men givetvis kommer det fler sommarhits nästa sommar igen. Och med stil ska vi gå in i hösten. Det här med att sommar och reggae hör ihop är ju ingen ny sak, även om det verkade ett tag som att Inner Circle, Dag Vag och UB40 skulle ha lite av monopol på stämpeln sommarreggaehits ett tag. En av dom idag lite mer bortglömda bidragen är från en av dom allra bästa plattorna i historien, Scritti Polittis "Cupid & Psyche '85", som jag skrev om för 13 år sen (jösses, bloggen börjar verkligen bli gammal...). 

Den här plattan har ju en rätt märklig gång när det gäller skivsläpp. Först kom tre singlar i rad under 1984. Sen hände inget under ett halvår, innan "The word girl" släpptes och SEN kom plattan, som innehöll alla dittills fyra utgivna singlarna. "The word girl" räknas som plattans största hit och försöker bena i ordet "girl" i vardagen och i poptexter och hur det ordet enligt primus motor Green Garthside används nedsättande. 
"Oh how your flesh and blood became the word"
En feministisk diskussion alltså och det till tonerna av mjuka, svala och sofistikerade reggaetoner producerat av Arif Mardin, så väl passande för sommaren. 

Låten är för mig stor nostalgi och gravt förknippad med min första tid som popnörd och hur jag på allvar upptäckte popmusiken sommaren 1985. Låten var ju kanonbra! Men när låten lämnade hitlistorna så blev det också rätt svårt att höra den i radio och andra låtar från plattan blev dom jag spelade in från radio först, i alla fall till dess jag skaffade hela albumet. Men "Cupid & Psyche '85" är ännu en av dom 80-talsplattorna som doftar sommar allra mest och "The word girl" sticker onekligen ut från mycket annat där, men gör det på ett positivt sätt. Den är för mig mer sommar än mycket annan reggae som kommit och gått genom åren och är en riktig hängmatteklassiker i solskenet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar