expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 6 april 2023

Välbesökt skivmässa med höga priser!


Ny vår är lika med ny vårskivmässa på Pipeline här i Sundsvall med all sköns säljare från hela Sverige. Samt mycket folk, denna gång otroligt trångt med folk, vilket förstås är glädjande för mässans framtid. Däremot hade priserna massivt stigit på skivorna. Om det var ett resultat av de allmänt stigande priserna i världen eller om det är ett plötsligt infall att kränga och tjäna maximalt med pengar på sina mest värdefulla varor (eller bägge), det kan man fundera på om man vill. Men likväl var mässan ett väldigt viktigt andningshål när det varit tämligen loja månader bland skivbackarna på second hand-butikerna. 

Det blev mycket jazzens mässa, i alla fall på vinylfronten, med hela fem jazzplattor av olika slag. En välbekant säljare/samlare i stan, som på 90-talet jobbade på den i stan sen länge nedlagda klassiska skivaffären Förlorade Favoriter, hade ett antal lådor med 20 kronors skivor och ur dessa blev det några riktigt intressanta saker.. För ganska bra precis två år sen skrev jag om
Duke Ellington och Johnny
Hodges
Verve-klassiker "Back to back", en riktig höjdare. I den artikeln så avslutade jag med att nämna att det finns en uppföljare också betitlad "Side by side". Däremot är ordet duettplatta lite sanning med modifikation för Duke medverkar på endast tre låtar här, medan Hodges är den som leder bandet med Harry "Sweets" Edison, Roy Eldridge och Lawrence Brown på majoriteten av låtarna. Men likväl var det kul att hitta även denna platta och så småningom kunna jämföra dom
bägge.
     En skiva med Clark Terry - Bob Brookmeyer Quintet blev jag också glad över, en platta som hade sina problem med inspelningen eftersom Clark Terry var kontrakterad till ett annat skivbolag och kunde bara vara med om han var band ledare, enligt vad som sägs i alla fall.
     Harry Arnold-plattor från 50-talet som jag inte har säger jag aldrig nej till och här hittade jag hans "Flight SK 641", släppt 1959 på Metronome. 
Hos andra säljare hittade jag ett par andra riktigt intressanta plattor. Eller vad sägs om
Stan Getz 1955-album "West coast jazz", en inspelning som Getz skohornade in under sin medverkan i Benny Goodman-filmen "The Benny Goodman Story" och ett engagemang på jazzklubben Zardi's Jazzland.
   Mest spännande av jazzplattorna var nog ändå en bootlegutgåva med
Fats Navarro och Tadd Dameron var. Inspelningarna i sig är väl inte så unika. Detta är deras 1948-spelningar på Royal Roost som finns på CD i flertal utgåvor, varav jag har två. Men däremot är innehåller den här utgåvan dels ett flertal låtar jag inte har på dom CD-skivorna och dels är Anita O'Day också med, vilket hon inte är på dom utgåvor jag har. Skivan i sig är utgiven på Talcrip, ett bootleg-skivbolag ägd av Boris Rose, en producent och jazzfan som ägde många små skivetiketter där han gav ut privata inspelningar och bootlegs av musiker. Så småningom kommer jag att göra en mer fullödig artikel om denna platta.

Jag är ett steg närmare en komplett samling med Rufus i och med mitt fynd denna dag av deras "Party til' you're broke" från 1981, en platta som var den andra att inte innehålla Chaka Khan på sång (den första var plattan "Numbers", två år tidigare). 
     Och jag säger aldrig heller nej till en platta med Mick Fleetwood från Fleetwood Mac, här då under bandnamnet Mick  Fleetwood's Zoo och plattan "It's not me" från 1983. Men frukta inte, både Lindsey Buckingham och Christine McVie finns med och hjälper till här.
     Vinylsinglar blev det förstås några också, som Billy Joels uppdatering av The Beatles "Back in the USSR", Innercicles klassiska TV-tema "Bad boys", Bob Marleys postumt utgivna singel "Iron lion zion" från 1992 samt en riktigt udda singel med sånger från Tiny Toons med Mel Blanc som Snurre Sprätt och Tweety Bird.

Den som jag blev mest glad åt fanns på CD-sidan där jag köpte en näve skivor av en kompis som stod där och sålde och jag hittade en platta jag saknat i samlingen och ville ha tag på, U2s "Rattle and hum" från 1988. Den här plattan innehåller ett par av U2s allra bästa låtar som "Angel of harlem" och "Desire". 
     Dessutom Travis platta "The man who", som jag också kommer att återkomma till inom en väldigt snar framtid, Alanis Morisettes "Under rug swept" från 2002 och en liten chansning, amerikanska Smash Mouth och deras "Astro lounge", plattan som innehåller deras hit "All star".

Till en av dom mer udda och roliga sakerna hörde punkbandet Selånger Kommun som körde ett par låtar live för var och en som tog på sig hörlurarna på bordet, och det ville många! Sätten att marknadsföra sig är många i vår herres hage.

En inte allt för dyr mässa för min del, men en hel del riktigt intressanta saker att upptäcka och lyssna igenom. Dessutom är det förstås alltid kul att träffa och se andra skivsamlare och deras fynd. En riktigt välbesökt mässa, som dock kanske var i dyraste laget i många fall. Men i vanlig ordning, hatten av för Tomas Lundmark och Pipeline för deras engagemang att arrangera denna mässa! Förhoppningsvis ses vi igen till hösten...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...