expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 24 december 2021

Just D - Juligen

Just D - Juligen
Utgivningsår: 1991
Skivbolag: Telegram Records
B-sida: Gummihatt
Ni förstod väl att den skulle komma någon gång? Den där låten som en gång sågs som den mest nyskapande och udda jullåten i historien och som nu är något som istället ses som den mest sönderspelade julplågan i historien. Men redan när den kom så var den lite av vattendelare. I Metropols "Flipp eller Flopp" då, 1991, sa Martin Timell om Just D's "Juligen":
"Må detta av mentalhygieniska skäl bli en flopp!"
Allt medan Expressens Mats Olsson, då musikjournalist, sa:
"Det är en annan sak när det är 24 december och man har hört den 100 gånger, men jag tycker detta är kul!"
Nu är det 24 december 30 år senare och den har väl hörts 1 000 000 100 gånger. 

Men när Just D 1991 istället för att gullade med julen klagade och ironiserade över densamma med rap och samplingar så var det nog en del som kliade sig i huvudet och undrade: "Var är detta?!?!". Just D hade detta år fört in rapmusik på svenska på listorna på allvar och nu stövlade in bland "Oh helga natt", "Bjällerklang" och "Nu tändas tusen juleljus" och stuvade om julmusiken totalt. Hade någon sagt att denna decennier senare skulle vara en gigantisk julschlager som spelas i alla varuhus och överallt varje jul så hade nog denne trots allt blivit utskrattad. Jag personligen, som alltid varit jultraditionalist, var ju van vid Just D och hade gillat deras tidigare hits och tyckte detta var rätt kul och fränt för sin tid. Sen, som Mats Olsson sa, det är en sak när det är jul och en annan sak när man har hört låten så öronen blöder. Det är idag kanske inte mitt förstahandsval av jullåtar, men jag tycker ännu att den är helt OK att höra någon gång per år. Dessutom är den ett minne från min jul 1991, då jag, 17 år gammal, skulle agera tomte åt familjen iklädd orange gardin som lossnade hela tiden, tomtemask och halsduk om huvudet, liknandes mer Usama Bin Ladin med tandvärk. Det var sista året jag var tomte någonsin...

Och för den som undrat, Alice Babs välkända sampling i refrängen kommer från B-sidan av hennes och Povel Ramels "The Big Juleblues" och hela den bjuder jag på nedan som en bonus. Dessutom kan Siw Malmqvist höras nynna från låten "Gulle dej" i bakgrunden i versen och introt är hämtat från Gunnar "Siljablo" Nilssons "Where or when". Just D gjorde förövrigt en ny jullåt 2015 kallad "Juligen igen", som faktiskt inte alls är dålig. 

Så med denna förvisso tämligen sönderspelade men ändå klämmiga och trevliga julhit så ber jag att få önska alla läsare en RIKTIGT GOD JUL!



2 kommentarer:

  1. Jag har svårt för julmusik just för att låtarna är sönderspelade, men Just D hör till undantagen. Den är riktigt kul. Jag föredrar nog humor framför det finstämda och högtidliga.
    God Jul på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag måste välja så föredrar jag nog i första hand det finstämda, men det finns kul udda saker också. God Jul själv! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...