expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 22 december 2022

Travellin' Strawberries - Songs from The Julekalender

Travellin' Strawberries - Songs from The Julekalender
Utgivningsår: 1994
Skivbolag: EMI
Betyg: 4/5
Min sedvanliga julrecension kommer från en skiva jag fick av min vän Kjell i Norge i år. Jag har ju tidigare detta år skrivit om för oss diverse mindre kända norska artister och skivor. En till text av samma sort kommer under 2023 kan jag lova och jag hade tänkt redan nu att knyta an till det lite grann. För det blir en väldigt speciell norsk julplatta som är kopplad till norsk TV. Vi i Sverige är ju inte dom enda som har traditionen med julkalendrar på TV. Man har det i Norge också och 1994 hette det årets julkalender där helt enkelt "The Julekalender" och handlade om tre tomtenissar som letar efter en nyckel. Till det var det också mycket musik skapad av tre av manusförfattarna själva, den för tillfället skapade gruppen "Travellin' Strawberries". Dom tre i bandet, Tore JohansenErling Mylius och Ivar Gafseth, spelade även med i 60-talsbandet Difference. Serien har blivit exporterad till både Danmark och Finland, dock aldrig Sverige av någon anledning, och fått kultstatus i hemma i Norge.

Musiken låter lite som en blandning mellan Triple & Touch och Galenskaparna & After Shave, lagom galet med sin egen musikaliska humor. Självklart är det lättare att förstå texterna om man har sett TV-serien, men musiken är fullt njutbar ändå. För Travellin' Strawberries leker lite och gör diverse parodier på musikgenrer och blandar hejvilt engelska och norska i texterna. I Sverige talar vi ju om "svengelska" när man blandar svenska och engelska i samma mening och här är det mer typ "nongelska" (låtom oss uppfinna ett nytt ord), vilket kanske framgår av titeln på serien, "The Julekalender". 
     
Nu kunde detta ha varit både tramsigt och barnsligt, men det är faktiskt riktigt underhållande och gjort med en kul glimt i ögat. Här förekommer pastischer på bland annat dansband, barbershop, hårdrock, blues och  country samt en småkul bossa nova-verison av "Mary's boychild". Titlarna är också tämligen udda, med namn som "It's hard to be a nisseman", "Spikk a bitte little", "The playdåse" och "The deilig news blues". Just nu tycker jag ändå detta är roligt och trivsamt, sen kanske jag inte förstår alla referenser i texten när jag inte sett kalendern och jag plockar nog inte fram den jättemycket efter jul.  Någon bjällerklang och annat för att höja julkänslan finns dessutom inte heller. Men jag är snäll och ger den ett bra betyg när det ändå är underhållande gjort med glimt, trivsam humor och riktigt bra gjord musik!

 Och med detta ber jag att få önska alla läsare av denna blogg
                              🎄 EN RIKTIGT GOD JUL! 🎅





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...