expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 13 augusti 2023

Sommarplågor #35: Hollywood Beyond - What's the colour of money

Hollywood Beyond - What's the colour of money
Utgivningsår: 1986
Skivbolag: WEA
B-sida: Hollywood beyond
Sommarplågeserien fortsätter i alla fall augusti ut och här har vi då en av dom idag mer bortglömda sommarlåtarna från 80-talet. Året var 1986 och på Sommartoppen och i radion spelades en låt med den märkliga titeln "What's the colour of money". Bakom artistnamnet Hollywood Beyond fanns musikern Mark Rogers, som tidigare var med i souljazz-bandet Pyramid. Han hade skrivit en låt på dryga 5 minuter (denna) och sålde in sig hos Warner Brothers och fick jobba med eliten, med namn som Stephen Hauge och Chic's Bernard Edwards. Och 5-minuters-låten blev en hit, inte bara i England utan även i andra delar av Europa. Tyvärr var det också allt som blev för efter två floppande uppföljarsinglar och lika floppande albumet "If" så hände inget. Enligt en intervju med Mark Rogers på sidan Classic Pop så blev han mer intresserad av den då allt växande housescenen, vilket Warner inte var lika pigga på så han struntade i att förlänga kontraktet med skivbolaget och startade eget bolag, Freetown Inc.

"What's the colour of money" var alltså Hollywood Beyonds enda stora hit och den sticker ut mot mycket som kom då, vilket nog ändå var en av anledningarna till att jag föll för den här låten då. Förvisso var jag då ännu nykär i allehanda låtar med synth i, men den var så befriande kul ändå, med dragspel, sin lite world music-liknande touch,
akustisk gitarr och trumfasta komp. Samt en refräng som bara gnagde sig in i hjärnan. Jag älskade låten då, trots att den ändå inte var en vanlig popdänga. Med åren har låten dock även blivit lite bortglömd även hos mig och jag har väl inte ägnat den lika mycket uppmärksamhet som den förtjänar. Men visst är detta ännu ett kanonskönt örhänge som vågade vara lite annorlunda i 80-talet, men ändå få folk att hänga och sjunga med. Plattan kanske inte är så speciell som den borde, men den här låten funkar klart ännu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...