expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 16 augusti 2023

Sommarplågor #36: Fool's Garden - Lemon tree

Fool's Garden - Lemon tree
Utgivningsår: 1995
Skivbolag: Intercord
Övriga spår: Finally/Spirit '91 (Dance-Mix)
Jag passar på att ta en sommarhit till medan jag ännu kan och hoppar nu till 1996 och en av dom kanske mer udda låtarna detta år. Och, japp, vi snackar one-hit-wonder! För tyska Fool's Garden hade släppt två plattor innan det stora genombrottet med den här låten som sångaren Peter Freudenthaler skrev texten till en eftermiddag medan han väntade på sin väldigt försenade flickvän. I Tyskland kom låten ut i november 1995, men här i norden blev den då en hit först i början av sommaren året efter. Tracksetta, Sommartoppsetta och Försäljningsetta här i Sverige, en låt kunde inte bli så mycket större än så här då.

Att den här låten blev en sån massiv hit känns ändå lite märkligt för i britpopens, eurodiscons, alternativ rockens och rappens era, mer känd som 90-talet, så är detta något av en udda fågel. Låten tar ju lite fasta på denna syn att Tyskland är landet för ompa-bomba-musik med tuba, men man gör det med en engelsk 60-talstouch istället och 
låten är en glad och überklämkäck light popdänga med lite drag av easy listening. 
Jag ska inte säga att detta är, eller ens var då, en av mina absoluta sommarfavoriter, men den är ändå oemotståndligt charmig och mysig och svår att inte gilla. Visst blev man trött på den med tiden då, men idag tycker jag ändå att låten håller helt OK god lyssningsklass, även om det inte är den främsta låten jag drar igång en sommardag. Men det är trots allt ett kul minne från tiden efter folkhögskolan och den efterföljande sommaren 1996 då jag sände närradio och reste runt i Sverige på olika ungdomsläger med MHF.

Fool's Garden då, vad hände med dom? Ja, i brist på framgång efter den här låten så blev det till slut slitningar i gruppen och med skivbolaget och 
Freudenthaler och en medlem till bytte ut dom övriga medlemmarna och bandet håller på än, fast nu med eget skivbolag, Lemonade Records.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...