expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 25 september 2019

Herb Alpert - Rise

Herb Alpert - Rise
Utgivningsår: 
1979
Skivbolag: A & M Records
Betyg:
2
/5
Denna platta fick jag en rekommendation på av en vän på Youtubes Vinyl Community. I en av sina filmer talade sig Paul, med Youtubepseudonymen BarakaPDub, sig varm om denna platta. Nu är mitt förhållande till Herb Alpert kanske inte den allra bästa. "Whipped cream"-plattan är hyffsad och dom låtar han gjorde under soulikonerna Jimmy Jam & Terry Lewis producentskap 1987 var helt OK. Men annars så har jag alltid tyckt att många av Herb Alperts låtar är karbonkopior av hans största hit, "Tijuana taxi" från 1965, som var kul dom första tio gångerna man hörde den. Men Paul sa att detta var annorlunda från vad de låtarna var och med tanke på årtalet på plattan så fann jag ingen anledning att betvivla just det. Så jag hittade plattan på en gårdsloppis i stan och till sist har jag tagit mig mod till att avlyssna och bedöma detta.

Och visst, om nu målet är att det ska låta så lite "Tijuana taxi" som möjligt så, visst, det gör det. Det är trendriktig 70-talsdisco i grunden på flera av låtarna och det är aldrig fel. Men plattan spretar lite väl mycket där det också ibland svävar ut i filmmusikliknande alster och titelspåret "Rise" skulle kunna platsa som signatur till en tidsenlig TV-serie. En helt OK låt, men den föregås av en sorts märklig fanfarliknande sak kallad "1980", som känns enormt malplacerad. Och körsången i "Love is" är riktigt hemsk. Latinoballaden "Angelina" är enormt mjölkig och tam.
     Men samtidigt så är det alltså några grymma instrumentala discolåtar här med bra gung. Så jag blir lika splittrad som plattan i vad jag ska ge för betyg. Nja, jag tror jag hellre fäller än friar här. Jag hade hoppats på en skön discoplatta med trumpet, men det blev en viss besvikelse där flera låtar inte platsar och/eller inte håller måttet. Lite mer groove hade inte skadat. Mitt ibland detta så finns det en del ljusglimtar dock och det, samt att skivan var en lite udda rekommendation från Vinyl Communityn, gör att skivan trots allt blir kvar i samlingen, för nu i alla fall.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...