expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 24 juni 2012

The Fixx - Driven out

Precis när man sitter och hör igenom lite singlar man köpt rätt nyligen och inte hunnit lyssna på än så lägger man på en singel som är så bra att man bara måste ta med den i Skivguiden. Och detta också med ett band som jag hört några gånger, men aldrig riktigt lyssnat in mig på, engelska The Fixx. The Fixx spelar indierock och har gjort så sen starten 1980. Bandets största hit "Stand or fall" från 1982 är en riktigt snygg låt bara den och efter ett uppehåll på två år 1988 kom dom med en ny platta där denna var den största hiten. Men "Driven out" var dock inte någon hit egentligen för deras stjärna i hemlandet hade dalat. I USA däremot hade man en trogen rockpublik och denna toppade amerikanska rocklistan.

"Driven out" är en skönt vandrande rocklåt i molltempo och sångaren Cy Curnin blandar mjukare sång med raspig rockröst i refrängen. Men framför allt är detta en väldigt snyggt producerad rocklåt med en liten synthslinga som hörs i ljuda i fjärran. Texten beskriver människans girighet och egofixering och skulle lika gärna handla om dagens värld som 1988-års.
B-sidorna brukar ha dålig stämpel över sig, men här kan jag verkligen rekommendera andra sidans "Shred of evidence" som har drivande trummor som går hela tiden, sköna gitarrer som kompar och bandet som skallar "Let it go, let it go". En riktigt skön sen new age-rocklåt!
Med viss skam får jag erkänna att jag inte ännu hunnit skaffa ett helt Fixxalbum, men jag ska, jag lovar! För detta är ett bortglömt skönt 80-talsband som aldrig fick sitt stora genombrott, men som trots det kämpat på genom alla år och finns än. Det är riktigt skönt när man inte riktigt vet vad man får när man köper, men får bli glatt överraskade när pickupen landar på skivan!

4 kommentarer:

 1. Igår kväll låg jag och tänkte att när jag kan spela gitarr igen måste jag ta och lära mig "Driven out" på ett bra sätt, lite mer än bara ackorden, och så låg jag o plockade ut ackord i huvudet en stund. Nu tänkte jag se om ackorden fanns på webben, och hittar detta inlägg! :-)

  Jag följde The Fixx under tiden de kom. Lyssnade på deras första skiva "Shuttered room"i en affär, och köpte den efter viss tvekan - för de låtarna är inte alls lika "rakt på" som "Driven out". En otroligt bra skiva var det, alla låtar är bra! Det är den skiva jag skulle rekommendera att köpa av deras sex första album som jag har (sen glömde jag dem visst..). Eller just den skivan som "Driven out" är på "Calm animals", den har 2-3 dåliga låtar, men resten är bra. De är lite ojämna annars, deras skivor, några bra låtar, men många sämre.

  Mvh
  Håkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Håkan,

   Härligt att Skivguiden kan fungera som inspiration i jakten på ackord också.
   Jag köpte just min allra första Fixx-skiva på skivmässan i Sundsvall för några veckor sen, "Phantoms" från 1984, men jag kommer att skaffa mig skivorna du skriver om, för det är som sagt ett band som jag lärt mig gilla nu på "äldre" dar!
   Hoppas du hittade ackorden också, för det är kul att det finns musiker som vill bevara dessa gamla härliga 80-talslåtar!

   Radera
  2. Jag hittade ackord, men jag behöver ingen gitarr eller piano för att se att de var helt galna. Så jag får ta ut ackorden själv. Jag insåg idag att The Fixx fortfarande finns, turnerar, och ger ut skivor, något jag inte hade en aning om! Får fundera lite, o lyssna lite, på dem. De var som sagt lite ojämna, något som gjorde att jag ledsnade lite på dem. Men de bra låtarna lyssnar jag ofta på fortfarande. :-)

   Radera
  3. Jo, det är kul med gamla band som håller på oförtretet och aldrig tröttnar. Förhoppningsvis är dom bra nu också. Men jag tror jag börjar att lyssna ikapp mig på deras äldre låtar innan jag går framåt. ;)

   /JS12

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...