expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 15 april 2013

Kristin - Storstadsliv

Jag har valt att undanta vissa vanliga låtar som är kult, men där alla redan vet det. Man behöver ju inte alltid slå in öppna dörrar och visa på skivor som X antal redan visat upp. Men den här är en liten favorit för mig som jag ändå vill ha med. Detta är kult! För faktum kvarstår, att ha en välkänd förälder behöver inte automatiskt innebära att vägen till musikkarriären är spikrak. Det tror jag att Kristin Kaspersen är väl medveten om idag. Hon blev aldrig en ny Lill-Babs, även om många gärna ville det i mitten av 80-talet. Istället blev hon, som bekant, en mycket duktig och bra programledare.

Men Billy Butt fick alltså andra tankar när han 1984 drog in den blott 15-åriga Kristin i skivstudion och satte på henne en text av Pontus Platin. Och resultatet blev en ärkekalkon. Musiken ska jag inte haka upp mig på. Produktionen skulle ha platsat i vilken melodifestival som helst på den tiden med sin rockiga schlagerljudbild. Kanske något överdådigt med fåniga instrumentala brytningar här och var, men det är överkomligt. Men det är ungefär också allt som är bra.
Till att börja med så kan inte Kristin sjunga alls, kroppen ryser när jag hör henne. Framför allt när hon ska ta i i dom högre partierna.
Sen är jag inte alls bevandrad i Pontus Platins karriär, men detta kan ju inte vara en av hans bättre verk. Texten är en riktigt härlig ärkekalkon, med nödrim som:
"Storstadslivet har ingen varningsskylt
var rädd om dig själv annars är det förkylt"

Jag kan riktigt se Platin sitta uppe hela natten slitandes sitt hår för att klara Billy Butts deadline och desperat leta efter ett rimord på "skylt".
Sen är det en orgie i klyschor och totalt obegripliga jämförelser och meningar för att få det nattliga storstadslivet i Stockholm att framstå som råhäftigt och faaaarligt för en ung tonårstjej.
"I Stockholm finns ett farligt spel
Jag har sett dom som spelar fel
Jag har sett dom falla, sett dom gå

men jag vill levaaaa!"
Huga, vad hemskt! Akta er för Stockholm! Eller för att hitta en logik i texten, eller ens en riktig refräng i låten, för då letar ni förgäves.
Med detta som resultat kan vi nog vara överens om en sak: Du satsade helt rätt, Kristin. Musikbranschen har ingen varningsskylt heller, så TV-branschen var helt rätt väg för dig.

4 kommentarer:

 1. Nu har jag också skrivit om den, men i lite mer positiva ordalag än du ;-)

  SvaraRadera
 2. Här är samma låt på engelska: https://www.youtube.com/watch?v=RDtrgexpbQU

  Min gissning är att "Storstadsliv" är en cover på "New York Times".

  Om man hade tagit sången och texten från "New York Times" och musiken från "Storstadsliv" så hade man fått en riktigt bra låt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   jag måste erkänna att jag har missat att det faktiskt står en utländsk kompositör, så det är nog en cover!
   Däremot är texten ännu av Pontus Platin så den är fortfarande en svensk kultklassiker!
   Men jag tackar så mycket för informationen! Det är kul med vakna och engagerade läsare! :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...