expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 2 juli 2014

Sommarspecial '86: Peter Gabriel - Big time

Jag skrev om Bryan Ferry innan midsommar och jag hade tänkt att göra en liten serie i Singeltipset där jag skriver om olika sommarklassiker från 1985 - 2000, med en singel från vardera år. Givetvis är detta låtar som jag har grav sommarnostalgi till och förhoppningsvis lockar den fram sommarkänslor hos andra också, jag menar när nu vädret inte riktigt vill göra det än.
Bryan Ferry var från 1985 och efter 1985 kommer förstås 1986 och den sommaren var jag hos min farmor i Örnsköldsvik i en månad. Det var också sommaren då "Sommartoppen" gjorde comeback i radio, för att ersätta Tracks i ett par månader. På den här tiden var Tracks heligt så jag var så där optimistisk åt "nykomlingen", framför allt när den även innehöll en massa gamla 60-talshits emellanåt. Men är man popnörd så är man och jag lyssnade ändå och snart så var jag väl införstådd med stilen och låtarna och hade mina favoriter. Däremot var listan väldigt ologisk på den här tiden med gamla låtar som redan lämnat trackslistan på listan, låtar som var väldigt långt från en normal listplacering, 60-talslåtar som gjorde comeback och låtar som inte ens fanns på singel än. Till den sistnämnda hörde en av dom låtarna som överlevde alla veckorna på listan. Eller inte fanns på singel, den släpptes 1986 i USA, men först 1987 i Europa. Därför blev förvirringen väldigt stor när jag på Tracks i april 1987 kunde höra en låt testas som låg på Sommartoppen nästan ett år tidigare. Jag talar då om Peter Gabriel och hans sköna och saligt bortglömda uppföljare till klassikern "Sledgehammer", låten "Big time"

Jag har alltid haft en stor respekt för Peter Gabriel som artist. Hans plattor är verkligen speciella och plattan "So", som både den här och "Sledgehammer" är från, är en höjdarplatta med många olika stämningar. Dessutom är han en artist med stort intresse för att hjälpa folket i den tredje världen!
Videon till "Sledgehammer" är ännu en av dom dyraste videorna någonsin och "Big time" har också en väldigt dyr video, men fick inte samma uppmärksamhet och glömdes bort. Däremot finns här en del kända namn i bandet bakom Peter Gabriel eller vad sägs om The Police Stuart Copeland, U2s hovproducent Daniel Lanois (till lika denna låts producent) och PP Arnold.

Men "Big time" är en pigg, funkig och härlig poplåt, som kanske inte doftar sommar så mycket, men som för mig är ett minne från mina stunder vid Sommartoppen 1986!
B-sidan på singeln varierar beroende på vart den är utgiven. Den amerikanska utgåvan har låten "We do what we're told" från "So"-plattan, medan den europeiska versionen (som jag har) har den helt nya extremt lugna och relaxande balladen "Curtains". Personligen tycker jag att "We do what we're told" är bättre, men OK...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...