expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 28 november 2014

Bebop - Gå nu

Det tidiga 90-talet var en underbar tid för svensk pop. Det kom väldigt många artister som gjorde sockersöt och trevlig popmusik, oftast på svenska, som hade smarta texter och som det var svårt att inte nynna till. Pontus & Amerikanerna var kanske dom som var mest kända, men vi hade också David Shutrick, Webstrarna, Limbo och den lika bortglömda Bebop. Jag älskade den här genren som liten, just för att den var lättsam, rolig och glad och just David Shutrick har följt med mig hela tiden sen första gången jag hörde honom. Men mer om honom i en annan artikel. Här och nu tänkte jag lyfta fram ett band som kom samtidigt som det gick en stor Beatlesvåg genom Europa, efter succén med Tears For Fears lysande "Sowing the seeds of love". Pontus & Amerikanerna hade ju den brittiska popen i sig och snart hördes det solklart var Stonecake hämtat inspirationen till sin enda hit "Tuesday afternoon". Men Bebop från Bollnäs var ett band som spelades väldigt mycket i radio och fick mycket bra kritik, men som inte sålde i så stora mängder. Den låt som kanske främst förknippas med dom dock är den låten som det kanske mest låter Beatles "Seargant pepper" om, nämligen den den lysande popdängan "Gå nu" från 1990.

Bebops frontfigur var journalisten Tomas Froms, som till vardags är sportchef på Hudiksvalls tidning, och jag hörde dom första gången i Metropols "Flipp eller flopp" där den här låten testades. I juryn då satt Orup, journalisten Kristina Adolphson (senare tidningen Elles chefredaktör) och Perssons Packs Per Persson och det lite roliga är att Persson då spelade helt oberörd och floppade till och med låten. Men Tomas Froms är en av hans kompisar och Per Persson medverkar på singelns lite tama men helt acceptabla B-sida "Lenas lillasyster". Eftersom han ändå floppade låten så kan man ju inte säga annat än att han var ärlig.

"Gå nu" är alltså en vacker Beatlespastige som har hämtat trumpeterna från "Seargant pepper" och har en otroligt snygg, luftig och härlig produktion med en rolig och lallig refräng som sitter. Texten tillhör också en av de bättre svenska texterna som fanns då. Att låten inte blev någon jättehit är en smärre skräll för den skulle absolut ha platsat på trackslistans top 10.

Den här sortens lätta, lysande och sköna svenska pop är saknad idag och var ett fenomen som lite dog ut mot 90-talets mitt. Bebop var ett band som kom med något kul och speciellt, men som vi var några få som förstod.

2 kommentarer:

  1. Mycket Beatles, som sagt, fast titeln har de allt lånat från The Moody Blues (Go Now från albumet The Magnificent Moodies).

    SvaraRadera
    Svar
    1. OK, det visste jag inte. Moody Blues tillhör inte min vardagsmat, men det är underbart med vakna och kunniga läsare! :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...