expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 24 juni 2015

Shanghai - Shanghai with me

Låt mig direkt säga att alla ni som kommit hit för att ni trodde att detta är en artikel om en mindre känd platta med Rex Gisslén. Ulf Söderberg och kompani måste jag tyvärr göra besvikna. Det är inte Södertäljes stoltheter inom 80-talssynthen det handlar om för denna låt är inte ens svensk. Däremot är det skönt att äntligen få skriva om något kultstämplat igen. Den här singeln med ett band som kallar sig Shanghai hade det som verkligen kändes som en tvättäkta B-singel, som då syftar på kvaliteten och inte att den har två baksidor.
Singelomslaget var det jag fastnade på främst i detta fall, där en man som ska föreställa någon av Djingis Khans lakejer står med bar överkropp och viftar med ett svärd framför tre tjejer. Samurajens frisyr tål att noteras för om man tittar noga så ser det ut som om han tagit på sig en sorts krullhårig hjälm på huvudet.

På baksidan av singeln har man skrivit på tyska och om min skoltyska inte har fel nu så står det först tre rader fakta om staden Shanghai, vilket plötsligt känns väldigt relevant om man lagt på singeln för att dansa lite.
Sen får vi veta att denna konstellation kommer från München och består av dom tre trånande damerna på omslaget som kallas Biggi, Pat och Karin samt svärdmannen vars namn tydligen är Hans-Jürgen. Biggi, den blonda tjejen, är lika med Andrea Andergast, låtens producent, som några år tidigare var med i tjejtrion Pretty Maid Company, ett band som blandade porriga skivomslag med märkliga discolåtar. Skulle jag springa på en singel med dom så kan ni räkna med att den hamnar i Kultstämplat också.

1980 så släppte detta band, Shanghai, den här låten, "Shanghai with me" som försöker skapa en sorts orientalisk mystik i sin produktion och beskriver tjejernas fascination över en person de ser på dansgolvet. Men låten i sig har en av de mest halvfärdiga och slarviga verser jag har hört där man inte tycks ha brytt sig om att göra den klar utan bjuder på allehanda plötsliga instrumentala delar. Och andra sidan behöver man bara höra den en gång för resten av låten har bara upprepande refräng, vilket är en ännu märkligare låtuppbyggnad.
     Men vi nu nagelfar den märkliga texten och om man tittar på omslaget och ser Hans-Jürgen stå med svärdet i högsta hugg så kan refrängen framstå som minst sagt konstig:
"Shanghai with me,

i said baby, shanghai with me,
it's turning me on the way you shanghai with me"
Öööh??? Om "Shanghai" i det här fallet står för staden så blir innebörden helt obegriplig och om "Shanghai" är lika med att droga och kidnappa någon ombord på en båt så får man minst sagt märkliga tankar om tjejernas hobbies, inte minst eftersom fortsättningen lyder:
"I feel like shanghai you,

yes, i feel like shanghai you,

you know that you want it too"
Troligast har Andergast och hennes väninnor en sorts märklig sadomasochistisk läggning som Hans-Jürgen kan tillfredsställa dom med.

B-sidan på låten, "Shanghai fever", är snudd på lika härligt hemsk, där en man, troligen Hans-Jürgen till, asiatisk 70-talsdisco försöker pratande övertala en fnittrande kinesisk tjej att bli hans "Shanghai queen" så han kan bli hennes "Shanghai king who let's your fever stop no more". Än mer komisk blir dialogen sen:
"I am... Shanghai... queen!

Yes, it was a damn good idea to sail for Shanghai
I am... Shanghai... queen!
Queenie! Yes, you're my queenie! My little queenie, huh? My queenie-queenie"
Och dom levde lyckliga i alla sina dar...

Låten ska enligt omslaget ha gjort succé på den stora musikmässan Midem i Cannes vilket jag kan ana också var denna singels enda succé, om nu inte kineserna fick en oerhörd nationalistisk känsla över låten. Men texten ger onekligen en spännande inblick i Andrea Andergast och Hans-Jürgens privatliv! Alltid har den glatt någon.

3 kommentarer:

 1. Underbar låt, inte så dålig egentligen tycker, förutom lite för sliskig saxofon! Skivomslaget för ju tankarna osökt till Boney M!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man. Jag ska erkänna att jag har haft andra låtar som varit ännu mer kultstämplat, men texten/texterna är ändå i mina öron väldigt intressanta så den klassar in ändå, inte minst B-sidan "Shanghai fever", men den fanns inte på Youtube.
   Jag kan ju säga att det är inte mycket som inte påminner om Boney M med denna singel. ;)

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...