expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 17 november 2015

Milla's Mirakel - Stillbilder

Jag hade tänkt att anknyta lite till den serie jag skrev om i somras, artister med en enda stor hit som är värda ett bättre öde, för det finns väldigt många såna i Sverige. När någon säger Milla's Mirakel så säger folk i kör, några med ett leende på munnen:
"Ja, det är ju "Rytmen av ett regn"! Men gjorde dom något mer?"
Det är ofta folk ställer den rätt onödiga frågan gällande en artist som är känd för en låt:
"Gjorde dom/han/hon något mer?"
Jag kan säga, det är VÄLDIGT sällan som en artist eller grupp gör en enda låt och sen lägger av! Sen att artisten inte spelas mer eller resten av karriären glöms bort är en annan sak, men fler låtar finns i 99,9 % av fallen.

Givetvis gäller det också Halmstads Milla's Mirakel, duon Camilla Andersson och Morgan Hjalmarsson, enligt mig ett av svenskt 80-tals mest oförtjänt bortglömda band. Men om man tittar på lanseringen runt tiden för denna platta, "Stillbilder", så är den inte alls dålig. Plattan är producerad av Niklas Strömstedt, och egentligen kunde vem som helst av Lasse Lindbom Band ha proddat, eftersom det bandet finns i både komp och kör. När bandet sen skulle ut på turné så ställde Gyllene Tider, minus Gessle, upp, så man kan inte klaga på den musikaliska uppbackningen.

Det tog ett tag dock innan jag upptäckte Milla's Mirakels fulla potential. Den idag något sönderspelade "Rytmen av ett regn" tyckte jag då var väl OK, vare sig mer eller mindre, men det var väl ingen låt jag vevade om och om igen på högsta volym direkt. Bandets övriga låtar efter det var väl också OK, men rätt anonyma, som den pigga "Snälla flickor kommer till himmelen, vi andra kommer hur långt som helst" från 1989.
Men när jag skaffade samtidigt både denna platta och uppföljaren "Hög puls" 1997 på, tror jag, den sen
1998 nedlagda skivaffären Skivboden i här i Sundsvall, och lyssnade på båda så insåg jag att detta ju var helt lysande! Svensk smältande och vacker pop med sköna och eftertänksamma texter och Camilla Anderssons ekorrpigga röst. Jag har alltid varit svag för hennes röst som är väldigt "go-happy" och samtidigt övertygande. Morgan Hjalmarsson jobbade istället bakom kulisserna mer, men om man bortser från "Rytmen av ett regn" som båda har skrivit och låten "Natt efter natt" som Leif Larson och Niklas Strömstedt gjort så är det han som gjort resten av låtmaterialet. Och det är verkligen mysigt och välgjort, där "Rytmen av ett regn" är den klart rivigaste låten. Men det är svårt att inte förföras av "Vacker när du sover" eller lyssna noga på avslutande balladen "Slutna cirklar". Lyssna också på den sköna popdängan "Som käglor faller" som har den sköna textraden:
"Vårt inre korthus slås ner när avsked rullar in i vårt liv!"
Niklas Strömstedt har gjort en vacker och pigg produktion med bra gitarrer och där syntharna håller sig i bakgrunden, men spelar ändå en viktig roll för plattan. Detta är mysig och skön svensk pop av ädlaste märke, och det samma kan också sägas om uppföljaren, "Hög puls" från 1989. Den får väl ses som nästan ännu mer oförtjänt bortglömd eftersom den inte har någon jättehit att backa upp den med.

När nu Milla's Mirakel inte blev något mer än en hit så la bandet tyvärr av efter 1991 och Camilla Andersson försökte göra en soloplatta på engelska som inte lyckades alls. Idag jobbar hon som ögonsjuksköterska på ett medicintekniskt företag, men har ännu Per Gessles lovord om sin röst. Vad som hände Morgan Hjalmarsson har jag inte fått någon uppgift om, så om någon vet kan ni väl skriva det i kommentarerna. Tills vidare så kan vi njuta av en duo som hade uppbackningen att bli något intressant och stort men oförtjänt förpassades till glömskan eftersom man inte lyckades följa upp en sommarplåga med en lika pigg slagdänga.

Jag tänkte bjuda på hela tre låtar här. Dels singeln "Vacker när du sover", dels låten "Som käglor faller" och ett framträdande i SVTs "Sommarkväll" från 2013 där den idag 45-åriga Camilla Andersson drygt 26 år senare river loss "Rytmen av ett regn".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...