expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 4 februari 2018

Månadens bästa fynd - Januari 2018 (Cissy Houston/G'race/Svenska skratt-boxen)

Jag sticker emellan serien om skivsamlartips med den månatliga redovisningen av skivköpen för den månad som just passerat och, jag lovar, det ska komma texter om skivor också. Jag har förstås inte gett upp kärnan av denna blogg trots att annat kommit emellan på bloggen. Men årets första månad var då ingen jättemånad, även om det fanns en hel del spännande fynd. Två av mina normala skivköpsställen har haft reperationer under månaden och därför drog jag till grannkommunen Timrå för lite filmning och skivletande (film från Timrå kan ni hitta på min Youtube-kanal). Men det har förstås blivit mer än tillräckligt för att visa tre fynd från januari.

Cissy Houston - Cissy Houston (1977)
Familjen Houston är faktiskt ett nystan och kapitel för sig där många bekanta namn finns, men högst upp på den stegen finns Cissy Houston, gospelsångerska som också gjort en del plattor i soulgenren. Cissy är förstås mamma till Whitney Houston och moster till Dionne Warwick och det är lite småkul att nu ha plattor med både mor och dotter (samt även Dionne förstås). Det känns lite märkligt att kalla Dionne Warwick för systerdotter till Cissy Houston när det skiljer bara sju år på tanterna. Dionne är 77 år idag och Cissy är 84.
     Cissy Houston har väl dock inte haft samma gigantiska framgångar försäljningsmässigt som sina barn och syskonbarn, men ändå fått någon sorts respekt inom amerikanskt musikliv. Den här plattan innehåller både covers och nyskrivet material av producenten Michael "Let's all chant" Zager. Och detta är inte alls dåligt! Det är riktigt bra! Jag är inget fan av gospel, men här har Michael Zager gjort en förstklassig produktion där han blandat tydliga gospelinfluenser och kör med ett för sin tid trendigt soulljud med stråkar och lätt Philadelphia-liknande ljud. Man har till att börja med lyckats ta den lagom uttjatade och hemska musikallåten "Tomorrow" från "Annie get your gun" och gjort något helt nytt av den, en riktigt snygg och mäktig soulballad.
     Elton Johns "Your song" får också en stor och pampig kostym med gospelkör och snygg musikalisk inramning och jag rekommenderar också "It never really ended". Detta är absolut ingen discoplatta, det är verkligen en soulballaddoftande platta, men utan att det för den delen blir tråkigt utan man svepts med av det mäktiga och stora, men samtidigt den otroligt snygga och lättsamma soulinramningen, samt Cissys röst. Hon är förvisso inte sin dotter i röstomfång, men vem är och andra sidan det? Njut här av hennes mäktiga omarbetning av musikallåten "Tomorrow".


G'race - Manhattan (1983)
Holländska G'race har funnits sen 60-talets slut, men först här börjat få något som liknar en försäljningssuccé och när den här singeln släpps så har man precis också bytt namn från Grace till G'race.. Personligen hade jag exakt noll aning om deras existens innan jag gjorde köpte ett gäng väldigt billiga singlar på vinst och förlust. Men den här låten lyckades jag känna igen när jag väl spelade den på skivspelaren. Jag minns att när jag var nio år gammal så gillade jag skarpt en låt på Herreys debutalbum "Diggiloo diggiley" som hette "Manhattan". En klämmig svensk schlager alla kunde gnola på, men där tidens tand kanske inte varit snäll mot låten. Jag visste inte ens när jag köpte den här singeln att Herreys-låten faktiskt var en cover och här är originalet. Oändligt mycket roligare och med ett piggt tidigt 80-talssound som låter som en blandning mellan Toto Coelos kannibaler och Adam Ant.
     Det är alltid sorgligt när originalet av en cover blir så bortglömd att ingen egentligen vet om vem som gjord originalet eller ens vet om att det är en cover, så därför är det med glädje som jag vill återuppliva den pigga danskaskaden "Manhattan" med G'race. 80-talets början när den var som roligast och piggast!


Svenska Skratt (2011)
Också då månadens kronjuvel. 2011 gav Universal i samarbete med Staffan Schöier och Stefan Wermelin ut en gigantisk box med det mesta av det bästa som svensk humor haft att erbjuda under 1900-talet. Denna box innehåller sju dubbel-CD med sketcher och kupletter från de största humorgrupperna, revyerna och showerna, samt ett stort häfte om svensk revyhistoria signerat ovan nämnda journalister. Med andra ord så lyste ögonen när jag såg denna box på Erikshjälpen för endast 55 kronor!
     Här finns Povels Knäppupp, HasseÅTage, Lars Ekborg, Casinogänget, Kalle Sändare, Sten-Åke Cederhök och Jubel i busken, Magnus & Brasse, Roffe Bengtsson och mycket mycket mer allt utbrett på hela 15 timmar skratt. Och det är inte bara klassikerna som vi alla hört både 5-6 gånger utan här finns till exempel ett
flertal av Hasse Alfredssons Lindeman-monologer som jag aldrig hört förr. För den som liksom jag älskar att frossa i klassisk svensk humorhistoria så är detta verkligen ett måste. Och visst kan man höra "Fingal Olsson", "Frösaboxen", "Skattkammarön", "Tagelskjortan på" och "Robert Lind" en gång till när allt finns samlat tillsammans i denna gigantiska och mäktiga låda?
     Ur allt detta har jag dock valt en bortglömd klassiker, kanske för att den är enormt lokal och svår för folk utanför Stockholm att förstå. Men Stig Järrel, Lars Ekborg och Sven Holmbergs agerande och entusiasm för att förstöra Stockholmstrafiken i denna Kar De Mumma-sketch gör ändå denna, "Förälskad i Stockholmstrafiken", till en klassisk och rolig sak!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...