expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 9 november 2018

Geigys Medomin-skivor - ett udda sömnmedel

Som många vet vid det här laget så är jag fascinerad över mer udda skivor. Sånt som lämnar en förvirrad, inspelningar som får en att fundera på varför det en gång släppts på vinyl eller sånt som gör att man blir nyfiken och börjar forska i bakgrunden till den. Många av såna skivor är rena skrattfesten, vissa bara gör en förvirrad. Igår införskaffade jag mig detta: Ett gäng flexidisc-skivor, fast lite styvare än dom sladdriga som förr följde med i "Hemmets veckotidning" och andra publikationer. Innehållet på dessa är vaggvisor från olika länder (Sverige bidrar med nåt som heter "Tulleri lull"). Andra länder är Kina, Argentina, USA, Pakistan, Ungern, Belgien och så vidare. Så långt så gott.
Men skivorna är utgivna av ett medicinföretag som hette Geigy, som här försöker promota en sömnmedicin som heter "Medomin". Skivorna lanseras med mottot "Schlummern wie ein kind mit Medomin" (Typ: "Sov sött med Medomin"). Medomin användes för dryga 70 år sen och bakåt innan flera länder efter 40-talet insåg att preparatet var beroendeframkallande och det stämplades som en drog. Jag kan känna att om man säljer ett sömnmedel och folk ändå behöver en vaggsång för att somna så kanske inte medlet är så jättebra! 
Jag antar att även om medlet stämplades på många ställen så är syftet här inte att i första hand att sälja droger utan att lansera en medicin som man ännu tror på. Jag kan ha fel dock, men jag får ändå den känslan. Fast lite intressant är det eftersom skivorna näppeligen är från 40-talet så måste man någonstans veta om att utgivningen kommer att bli lite kontroversiell.
Jag kommer nog näppeligen att höra på speciellt många av dom (kanske dom med de mest udda länderna, trots allt hör man inte skivor med pakistansk musik så ofta). Men det var väldigt intressant att få forska i bakgrunden till dessa skivor, även om det inte var jättelätt att hitta. Ett kul och udda fynd ändå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...