expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 4 augusti 2019

Sommarplågor #9: Fredrik Swahn & Lattjolajband - Herrarna i hagen

Fredrik Swahn & Lattjolajband - Herrarna i hagen
Utgivningsår:
 1992
Skivbolag: Virgin
B-sida: Herrarna i hagen - radio remix
Jag nämnde tidigare när jag skrev om Pelle Almgren & WOW Liksoms "Omåomigen" att den bara var en i raden av svenska halverotiska sommarplågor som dök upp i skarven mellan 80-tal och 90-tal. Den sista i den raden gjordes av sångpedagogen och senare musikalstjärnan Fredrik Swahn och bandet Lattjolajband (som jag vet exakt inget om) som plockade upp den urgamla folkvisan "I fjol så gick jag med herrarna i hagen" och gjorde svensk rap och disco av den. Visan som handlar om flickan som snabbt tvingas gå från att vara en glad och karltokig tjej till att bli en oattraktiv mamma till skrikande ungar har tolkats av många här uppe i Norden, men Hootenanny Singers är väl dom som blivit mest känd med sin version på 70-talet. Den här 90-talsversionen följde väl i spåren efter 
Just Ds rap på svenska, som sågs runt 1992 som bland det hippaste och mest spännande som fanns inom svensk musik. Men denna sommar så höll den nästan hela sommaren på Sommartoppens övre halva och blev en på sin tid rätt oväntad sommarhit. 

Fredrik Swahn tog texten ett steg längre än originalet med textrader i rappen som "fick musen på ängen ingen ro" och "byns bästa ryttarinna fick bockarna att brinna". Jag ska verkligen inte säga att den här texten är ett mästerverk direkt. Det är lite för mycket gladporr á la "Mazurka på sängkanten" och med samplingar från Drutten & Gena och Ronja Rövardotter som känns lite väl töntigt pubertala. Samtidigt är detta en grymt smittande låt och melodi och oavsett vad man en gång tyckte om texten så har man till slut svårt att sitta still för produktionen och melodin är otroligt medryckande. Och det är väl det som har gjort att jag både då och nu tyckt att "Herrarna i hagen" 
ändå funkar, texten till trots, och är en helt OK sommarplåga som man gärna hör på någon gång ibland fortfarande. En liten kuriosa, kvinnan som hörs i låten är Fredriks syster Ulrika Swahn.

4 kommentarer:

  1. Oj, Lattjolajband hade jag glömt men kommer mycket väl ihåg låten när du påminner om den. Den spelades flitigt i radion.
    Hootenanny Singers version har jag på vinyl.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får känslan av det gäller så för många. Att låten inte är så ihågkommen numera förrän den spelas.
      Jag tror jag ska ha Hootenannys version på en vinylsamling.

      Radera
  2. Kul att du researchat om min gamla ungdomssynd som jag gjorde med min kompis Ossian Ryner, producent. Allt gott. mycket annan musik sedan dess. Kolla gärna in: https://open.spotify.com/playlist/44Q1SPR2v4r3QmlwgXUodb?si=opqAvbUxQB6p73ZkB9_frQ https://open.spotify.com/playlist/44Q1SPR2v4r3QmlwgXUodb?si=opqAvbUxQB6p73ZkB9_frQ
    Varm hälsningar Fredrik Swahn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredrik! Kul at du hittade hit. När man gör en serie om sommarhits så finns det så klart vissa självklara. Lycka till med din fortsatta karriär.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...