expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 3 april 2020

Robert Lamm - Skinny Boy

Robert Lamm - Skinny Boy
Utgivningsår: 1974
Skivbolag: Columbia
Betyg: 3/5
Chicago kan ligga bra till vad gäller titeln om flitigast förekommande band här på bloggen och även om nu detta inte är Chicagos platta så faller inte äpplet långt från trädet om man säger så. 1974 så hade många låtskrivare blivit inblandade i Chicagos låtar. Robert Lamm, som tidigare skrivit flera av bandets största hits, fick kliva tillbaka en del. Därför var det läge för honom att göra en egen platta, dock utan att det var något hot om nedläggning av originalbandet. 


Plattan är lika funkig och har liknande improvisationer som Chicagos låtar, men i övrigt är detta rätt fritt från bandet. Jo, och Terry Kath medverkar också, inte att förglömma. Men blåset är helt bortskalat och det låter en hel del Beatles goes jazzfunk om det hela. Ganska ofta för musiken tankarna till det Jamiroquai skulle göra decennier senare. 

Den här skivan köpte jag i Uppsala och visste inte riktigt vad jag gav mig in på, mer än att jag hoppades att det skulle låta lite Chicago om det när det nu var Robert Lamm. Men detta är riktigt bra, även om jag blev lite orolig efter första låten "Temporary Jones", som jag inte riktigt tycker håller. Men det blir bättre och det svänger bra, även utan Chicago-blåset. Det känns kanske mer som en kul grej och något udda än något som skulle kunna hålla för fler soloinsatser av Lamm. Trots allt känns det här och var som om Chicago ändå fick dom bästa melodierna, men det är en snygg platta, riktigt bra gjort och med ett riktigt bra sväng som trots allt ändå påminner om Lamms huvudband. Notera också ett tidigt Pointer Sisters som hörs sjunga på titelspåret.

Nu blev då "Skinny boy" inte alls någon framgång, kanske främst för att skivbolaget Columbia egentligen inte var så intresserad av detta, framför allt eftersom "Chicago VII" just hade kommit ut samtidigt och man därför inte gav den här skivan någon sorts PR-mässig push. Men den är väl värd att plockas upp och upptäckas, kanske främst för Chicago-fans som jag själv, men även för dom som bara vill ha en platta som svänger bra. Skivan blir klart kvar i samlingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...