expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 15 april 2021

Kultstämplat: Carl Lewis - Goin' for the gold (Rap version)

Carl Lewis - Goin' for the gold
Utgivningsår: 1984
Skivbolag: RCA Victor
B-sida: Goin' for the gold (Rap version)
Friidrottslegenden Carl Lewis tog rekordmycket guld på arenorna i många år! Han var kungen över alla, inte minst i Los Angeles-OS 1984. Men som många andra kändisar så ville han också prova på livet i skivstudion. Och en av låtarna är ju ändå rätt känd, "Break it up" som faktiskt blev en hit, och den är faktiskt inte alls dålig i mitt tycke. Däremot när Kaj Kindwall i ett Tracks 1986, det där "Break it up" gick in på listan, sa att Carl Lewis hade gjort släppt plattor förr så trodde jag honom inte riktigt, även om mina klasskamrater försökte övertala mig att så var fallet. För drygt ett år sen fick jag beviset, en singel till med Calle som jag aldrig hade hört talas om.

"Break it up" spelar i en annan liga och är starkare och bättre, det är klart. Men själva huvudlåten "Goin' for the gold" är inte alls så usel. Visst är det en väldigt klyschig idrottstext och Carl Lewis är väl ingen Frank
Sinatra direkt i sångröst, men självaste Narada Michael Walden har trots allt skrivit melodin och proddar, så det doftar ändå soul av helt OK klass. Det är när vi vänder på den guldgula singeln som problemet börjar, Carl Lewis ska rappa! Japp, det gick inte med en vanlig instrumental version eller mix för att rädda singeln utan nu ska här blir rap! Och när Carl Lewis rappar så är det inte direkt RUN-D.M.C eller Wu Tan Clan vi snackar utan detta är en musikform som världens då snabbaste man inte riktigt behärskar, milt uttryckt. Man kan väl säga att han har gett ordet halvdrogad 
stackato-rap en helt ny innebörd. Någon har satt en klyschindränkt text om att kämpa allt man har och ta guld när det gäller i händerna på honom och han läser tämligen oengagerat innantill-och-försöker-kämpa-att-göra-det-takt-till-musiken-så-gott-det-går åt följt av ett lojt uppmuntrande:
"You-can-do-it-so-just-get-to-it!"
Då hjälper det inte att Narada Michael Walden, som var en av 80-talets ledande soulproducenter, har proddat. Epitetet världens snabbaste man gäller verkligen inte verbalt. Walden kan inte vara särskilt nöjd med resultatet när han satt i studion och detta spelades in.

När jag hörde detta så gick det inte alls att hålla sig för skratt och det gjordes skakandes på huvudet. Carl Lewis har alltså inte världens bästa sångröst, men det finns ändå värre. Däremot är jag inte alls någon expert på rapmusik, men frågan är om det finns en sämre rappare än Calle Lewis? Jag tror att Narada var rätt tacksam att Carl Lewis tog så mycket guld i OS så att han själv inte skulle se löjlig ut med sin medverkan på denna singel. Singeln i sig är alltså guldgul i färgen och det är väl det enda "gold" den skivan fick. Och självklart bjuder jag på båda låtarna, den något bättre sångversionen och rapkalkonen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...