expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 19 april 2021

The Smiths - The queen is dead

The Smiths - The queen is dead
Utgivningsår: 1986
Skivbolag: WEA
Betyg: 4/5
The Smiths som band har förekommit en gång förut, i ett "Månadens bästa fynd" samband med köpandet av deras båda samlingsplattor från 1992. Det är inte så ofta jag hittar The Smiths-plattor eller singlar så jag blev förstås jätteglad av att hitta denna klassiker i bra skick för endast en femma på Återbruket i Sundsvall.

Låtarna på denna platta med The Smiths skapades av Johnny Marr dels under en turné i England våren 1985 och dels av Marr och Morrissey under ett hektiskt skrivande sommaren 1985. "The queen is dead" har därmed också blivit en av The Smiths bäst säljande och populära plattor. "The queen is dead" är klassisk brittiskt 80-tal med skön, luftig, smart och gitarrik indiepop och Morrisseys röst. Jag ska inte säga att den här plattan är helt perfekt och den största skuffelsen är låten "Never had no one ever" som är en rätt upprepande och tråkig långsam låt med väldigt lite text. 

Men detta är i övrigt en mysig och snyggt gjort popplatta som blir starkare för var lyssning och har framför allt riktigt starka singlar, som "The boy with the thorn in his side", den enormt snyggt arrangerade "There is a light that never goes out" och framför allt "Big mouth strikes again", där förvisso Morrisseys experimenterande med sig själv som pitchad körröst i bakgrunden låter rätt fånigt, men där energin och melodin överväger det med råge. Jag vill också rekommendera den avslutande "Some girls are bigger than others" som också är en riktigt bra poppärla och som har något så udda som ett tonat intro. 

I "The queen is dead" har Morrissey, Johnny Marr och dom andra skapat en jättebra och energirik brittisk popupplevelse med snygg produktion och häftig stämning. Det är möjligt förvisso att betyget fyra lite är på gränsen, men plattan är ändå väldigt skön och välgjord att lyssna på i sin skapelse och jag gillar förstås också Morrisseys speciella röst så den här plattan blir solklart kvar i samlingen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...