expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 15 oktober 2021

Karen Carpenter - Message in a bottle

Karen Carpenter - Message in a bottle
Utgivningsår: 2020
Skivbolag: Magic Lamp Records
Betyg: 4/5
Detta är en sån platta som det inte spelar någon roll egentligen hur bra eller dålig den är, den är en sån kuriosa att den bör man ha som Carpenter-fan. 1979 så spelade Karen Carpenter in nio stycken sololåtar med producenten Phil Ramone vid spakarna. Dom låtarna fick nobben hos syskonen Carpenters dåvarande skivbolag A & M Records och Ramone la dom på hyllan. 1995 så var det någon på A & M som hittade inspelningarna och beslutade sig för att hemligt ge ut demolåtarna på kassett, då i en något risig kvalitet. Låtarna upptäcktes av någon som spred dom på nätet och 2019 beslutades det att inför 50 års-jubileumet av släppet av The Carpenters första platta så skulle dessa gömda inspelningar putsas, redigeras och kvalitetshöjas för att släppa dom på CD för första gången. Resultatet blev just denna platta "Message in a bottle".

Det är ju Karens underbara röst som gör plattan förstås. Inte för att låtarna är dåliga, dom är helt OK och plattan är riktigt bra, men rösten står ju i en klass för sig när det gäller Karen Carpenter. Dock kan man märka någonstans att detta är mer ett experiment och Karens första försök att hitta en egen stil. Det är en väldigt pyttipanna av stilar som försöker någonstans ta ett steg från bandet The Carpenters mer sofistikerade singersong-writer pop. Hon börjar med att gå in i rockens värld för att vandra vidare till discogolvet och det finns känsla av både country, Motown och easy listening här. Men även ett par låtar som faktiskt skulle platsa på en Carpenter-platta. Normalt brukar en sån här genreblandning på en platta inte vara en fördel eller göra plattan särskilt bra, men låtarna är ju helt OK här, även om det inte är Karen Carpenters allra starkaste låtar. Samt att hon sjunger fantastiskt. Därför är detta ändå rent musikaliskt en riktigt bra platta.

Men som sagt, det spelar egentligen ingen roll, även om det så klart är ännu roligare om plattan dessutom är bra. För detta är en riktigt kul kuriosa att ha med bortglömda låtar från en artist som dog en alldeles för tidig och grym död! Att plattan blir kvar i samlingen tror jag dom flesta har förstått.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...