expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 24 juni 2022

Mats Olin - Jag tror på sommaren

Mats Olin - Jag tror på sommaren
Utgivningsår: 1967
Skivbolag: Polar
Andra-spår: Gossen med det gyllene äpplet
Inspirerad efter att ha sett den amerikansk-svenske komikerns Jonathan Rollins Youtube-reaktion på den här låten så passade det så utmärkt att skriva om denna just på midsommarafton. 
     Familjen Olin var en gång en familj som förekom väldigt ofta i underhållnings-Sverige. Pappa Stig var både radiopersonlighet, skådespelare och stor kompositör. Han komponerade många kända låtar som än idag sjungs av många. "En gång jag seglar i hamn" är ju en allsångsplåga och "På söndag" var ju i flera år signatur till SVTs "Söndagsöppet". Hans första fru, Britta Holmberg, var också skådespelerska med många roller på sitt samvete (liksom hans andra, Helena Kallenbäck). Hans dotter är väl den enda som ännu är aktiv, men vilken karriär hon ändå har haft, en viss skådespelerska vid namn Lena Olin. 

Sjungandes i 
just "På söndag" var hans 6-årige son Mats, som också skulle växa upp och bli en del av den svenska underhållningsbranschen. 14 år senare skulle det stora genombrottet komma när han sjöng ännu en klassisk sommarschlager signerad sin pappa Stig, "Jag tror på sommaren", en låt som med åren har blivit en sån där sommarikon som alla kan sjunga med i. Det är fiol, dragspel, allsångspassande och en sån där låt som alla kan sitta på midsommarafton lite smålulliga och rulla med i arm i arm med blommor i håret vid matbordet. Det är en låt som, även om man inte gillar genren, 60-talsschlager med i gammeldans och folkmusikton, inte gör någon en fluga förnär. Och även om jag inte är så jätteförtjust alla gånger i låtar som är äppelkäcka och löjligt smittande så är detta en både mysig och trevlig schlager där Sven-Olof Walldoff gjort ett riktigt snyggt och übersomrigt arrangemang och texten är skön. Dessutom lyckas Mats Olin verkligen låta riktigt övertygande och entusiastisk i rösten, vilket inte är helt fel när man försöker övertyga folk om hur fantastisk den svenska sommaren är. Och, ja, Lena Olin ska tydligen finnas i kören. 

Och för att spä på midsommarkänslan ännu mer så har jag valt ett Youtube-klipp med bilder i som bara dryper sommarkänsla. Så med denna låt så tillönskar jag alla läsare
EN RIKTIGT GLAD MIDSOMMAR!

tisdag 14 juni 2022

Sommarplågor #28 (NYPREMIÄR!): UB40 - (I can't help) Falling in love with you

UB40 - (I can't help) Falling in love with you
Utgivningsår: 1993
Skivbolag: Virgin
Andra-spår: Jungle love
Då är det den tiden igen, inte bara för sommar och sol att göra entré utan även min eviga sommarserie om sommarplågorna som terroriserat eller förgyllt våra semestrar och det finns MÅNGA låtar kvar! Och hur var det Markoolio sjöng i en av dom (som förövrigt knappast lär dyka upp här dock), "Ingen sommar utan reggae"? Nja, jag är ju inte en jättefantast av genren i sig, men sommartid brukar det kunna dyka på ett antal som ändå är helt OK och gungar på riktigt skönt. Engelska UB40 gör ju dock reggae på heltid så att dom någon sommar skulle få till en praktsommarhit var väl ingen svår gissning. Synd bara att det skedde sommaren 1993, den sommaren då det regnade ungefär 90 % av tiden. 

1993 var också det året då Ira Levins roman "Sliver" klev upp på vita duken med Sharon Stone och William Baldwin i huvudrollerna. Filmen i sig har sågats längs fotknölarna och blev en präktig flopp och försökte väl rida en del på framgången för "Basic Instinct", med konceptet erotisk thriller med Sharon Stone i huvudrollen. Nu tycker inte jag att filmen var så katastrofalt usel utan en habil och rätt OK spännande thriller. Men det gjordes givetvis ett soundtrack till rullen och en av låtarna där är då UB40s egna tolkning av Elvis Presleys låt "(I can't hel) Falling in love with you", som själv var en filmlåt till Elvis egna rulle "Blue Hawaii". 

Låten har gjorts i hur många versioner som helst, men få har väl ändå lyckats så bra att ta den väldigt stillsamma balladen och ge den en så passande ny kostym som UB40. När man säger UB40 idag så säger dom flesta främst den gravt uttjatade "Red red wine", men den här låten blev ju faktiskt också en av bandets mest sålda låtar i karriären och jag hör långt hellre på den här än vinlåten. Men jag erkänner att jag var först lite tveksam när låten kom 1993, men det var jag ju i praktiken 
minst sagt mot de flesta låtarna den sommaren. UB40 snarare var en av dom som växte med sommaren och till slut blev en av den sommarens få höjdare bakom Hooters "Boys will be boys". Den är avkopplande, skön, välgjord och en av UB40s bästa låtar någonsin, även om själva sommaren 1993 inte var så mycket att skryta med.

söndag 5 juni 2022

Nytt i samlingen - Maj 2022

Bunny Berigan's All-Stars - 1936 A demonstration of swing
Utgivningsår: --
Skivbolag: Alamac Record Company
Betyg: 5/5

Vad har jag sagt om små bolag och okända och udda utgivningar inom jazz? Man kan hitta guld där! Fast detta får väl räknas som en av de mer udda saker jag har stött på, men också en av de mer spännande! Vi går tillbaka till 1936 och New York och radiokanalen WNEW. Det är en kanal som hakat på det då senaste inom jazzen, swing, och ska nu med ett radioprogram försöka förklara vad det är för något. Till sin hjälp är det tänkt att man ska ha Louis Armstrong, men han blir sjuk och Bunny Berigan får hoppa in som ersättare och ledare av ett kvintett som också innehåller Joe Marsala klarinett, Bud Freeman tenorsaxofon, Teddy Wilson piano och Stan King trummor. Programledare och lärare av swingmusiken är Marshall Stearns och K. K Hanson, som berättar om swingens och jazzens historia och vad jam session är och bandet spelar exempel på kända låtar för att visa,som "Tiger rag", där bandet försöker exemplifiera genom att spela som Original Dixieland Jazz Bands första inspelningar, "Bugle Call Rag", "Stardust", "Honeysuckle Rose" och så vidare. 

Detta har då amerikanska Alamac Record Company snappat upp och givit ut ett historiskt ljuddokument och ett spännande radioprogram och räddat det åt eftervärlden. Och frågan är bara hur man betygsätter en platta som den här. Borde man ens göra det, eftersom det är en ren skola och ett radioprogram och inte ett riktigt musikalbum? Rent musikaliskt så är det förstås kanonbra, fattas bara annat med dessa musiker, men samtidigt blir det ju lite uppstyckat när en viss del av den halvtimme som skivan är på går åt till berättande, som dock förstås också är riktigt intressant. Men jag ger detta högsta betyg för det totala som dokument, musikupplevelse, radioprogram och skiva. Det är ett stycke jazzhistoria och en riktigt kul och udda samlarsak att ha om man, som jag, älskar gammal jazz. 

Ljudklipp var riktigt svårt, men till slut hittade jag skivan på Youtube och jag kan här presentera första halvan av sändningen, även om låtarna i sig inte finns separata på tuben. Håll till godo!



Hacke Björksten Kvintett - Three generations
Utgivningsår: 2004
Skivbolag: Dragon Records
Betyg: 4/5
Den för 1 1/2 år sen bortgångne saxofonisten Hacke Björksten tillhörde under nästan sju decennier svensk jazz elit och har spelat med alla legenderna! Men detta är faktiskt min första skiva med Hackes egna band. "Three generations" heter plattan och tre generationer, minst finns med i sättningen här. Hacke då, född 1934, bassisten Hans Backenroth, född 1966, pianisten Mathias Algotsson, född 1971 och trumpetaren Karl Olandersson, född 1978. Hacke Björksten är dock inte äldst här, för trumslagaren Ronnie Gardiner är född 1932 och ännu i livet. 

Detta är ännu en fenomenal platta från Dragon Records som förvaltar cool jazz och bebop-traditionerna på ett fenomenalt sätt. Det är ingen tvekan om vilka som lyser mest på plattan, Hacke Björksten och Karl Olandersson, vars samspel är riktigt bra! Låtarna innehåller många låtar från Hacke Björkstens egna penna och dessa är kanonbra och har kanonspel av båda blåsarna! Men också riktigt fina, spännande och annorlunda arrangemang av kända låtar, som Duke Ellingtons "In a sentimental mood", som har fått sig en rejäl latininfluerad omarbetning. Men även Hacke Björkstens egna "Soaring Albatross", med riktigt fin jazzvalsliknande melodi, och inledande titelspåret, är riktiga höjdare. Detta är helt klart en av dom klart bättre jazzköpen detta år och skivan blir solklart kvar i samlingen! 



Prince - Batdance
Utgivningsår: 1989
Skivbolag: Warner Brothers
B-sida: 200 Balloons
Sätt Prince att komponera filmmusiken till en välkänd figur som Batman och man kan vara säker på att man får något riktigt speciellt! För här får man vara beredd på en berg- och dalbana av sällan skådat slag där man inte vet vad som kommer att hända eller ske, allt ackompanjerat av ett sedvanligt kanonskönt funkigt groove och sound av Prince. Idag kommer det ju superhjältefilmer oftare än jag köper skivor, men 1989 var det inte fullt lika vanligt, framför allt inte att dom även blev stora succéer. Så för att hjälpa till att locka denna första Batman-film, här med Michael Keaton och Jack Nicholson, så fick Prince skapa musiken, vilket blev ett helt album signerad mannen själv. 

Något som inte heller var lika vanligt då var låtar som i stort sätt är helt skapade av ljudeffekter, vilket nog hjälpte nyfikenheten och spänningen kring den här låten. För den här låten innehåller ju främst Prince dansanta funksound och samplingar från filmen, samt lite körer här och var. Det är ju inte Prince mest melodiösa låt, men samtidigt är det däremot en av hans mest spännande verk, just för att den är så oförutsägbar, och jag är glad att äntligen kunna välkomna detta mästerverk till min singelsamling!



Peter Gabriel - Steam
Utgivningsår: 1992
Skivbolag: Virgin Records
Andra spår: Games Without Fronties (Massive/DB mix)
Det är alltid kul dom gånger man hittar vettiga och bra CD-singlar och en av dom bästa som jag kunde införskaffa denna gång var Peter Gabriels idag saligt bortglömda klassiker "Steam", en av singlarna från hans platta "Us" som kom 1992. Låten har ett kanonbra driv, sound och en Peter Gabriel i toppform. Gabriel har beskrivit låten att den handlar om ett förhållande där kvinnan är smart, intelligent, kultiverad  och vet allting medan mannen vet i praktiken ingenting, utom om kvinnan och hon vet inte mycket om sig själv istället. 

Videon till låten är också väl värd att kolla på, eftersom den är skapad av samma person som gjorde hans monsterdyra och idag klassiska videor till "Sledgehammer" och "Big time". Det kan också sägas att äger man singeln innan den här, "Diggin' in the dirt", så får man en alternativ version av låten som heter "Quiet steam"

onsdag 1 juni 2022

Andy Fletcher skapade världens bästa band!

Jag tror att många här vet att mitt favoritband genom mitt liv alltid har varit Depeche Mode. Förutom då att dom gjort några av världens bästa plattor och låtar så har dom stått pall för droger, kaos, interna bråk, synthmusikens fall, skivbranchens fall, musikaliska förändringar och annat och ändå haft enormt lojala fans, sålt enorma mängder och aldrig gjort en riktigt dålig låt eller platta! Bandets kärna har nästan alltid bestått av tre personer, Dave Gahan rösten, Martin Gore kompositören och keyboardmannen Andy Fletcher mannen lite i bakgrunden som höll ihop allt. Det har alltid varit lite debatterat om vad Andy Fletchers roll har varit, men Ben Hillier, producenten till Depeche Modes "Playing the angel"-platta, beskrev bra i Steve Marlins bok "Depeche Mode - en biografi":

"Jag tror inte Depeche Mode hade funnits längre om det inte varit för Fletch. Jag tror inte att de andra skulle ha någon anledning att fortsätta med Depeche Mode, dom skulle förmodligen ha gjort soloalbum båda två. Fletch är den som håller ihop allt. Han är också bra för han är den som får Martin (Gore) att avsluta saker."
Förutom att han då spelade synthar så fungerade han även lite som bandets inofficiella manager och talesperson. Jag skriver nu i förfluten tid för "Fletch" finns inte mer, han avled för några dagar sen 60 år gammal! Men han fanns alltid där och var en stor del i skapandet av en av det mest ikoniska bandet i historien. Musikvärlden är en stor musikpersonlighet fattigare och det är riktigt rörande och se allas hyllning till Fletch i sina konserter samma kväll som han dog, som OMD, Pet Shop Boys, Chvrches, The Mission och Tori Amos! Så ett stort tack för allt du gjort för musiken och världens bästa band Depeche Mode och vila i frid, Fletch!