expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 12 december 2022

Jean-Michel Jarre - Oxygene

Jean-Michel Jarre - Oxygene
Utgivningsår: 1976
Skivbolag: Disques Motor/Polydor
Betyg: 5/5
Det var en hel evighet sen jag skrev om en av mina riktiga favoriter, efter att nu ägnat en eon till att skriva om nyinköpta eller relativt nyare inköpta skivor. Men den här bloggen startades trots allt en gång för att skriva om mina favoritplattor och en som jag ännu inte skrivit om är den ikoniska skivan "Oxygene" av den franske ambient-elektronika-mästaren Jean Michel Jarre. Jarre är en musiker jag har älskat ända sen jag hörde honom första gången runt högstadiet och jag vet inte längre hur många miljoner gånger jag har lyssnat på den här skivan sen jag första gången fick den kopierad på kassett av en familjevän. 

Jag tänker bespara er allsköns teknikpornografi och inte snacka om vilka instrument och apparater som har använts till att skapa detta mästerverk, men inspirationen till "Oxygene" finns i Hot Butters "Popcorn", som Jarre själv gjorde en version på, men som till skillnad mot den mer kända versionen floppade. Men trots allt så blev han sporrad därigenom att göra plattans mest kända låt, "Oxygene IV". För äldre läsare, minns videon med alla pingvinerna, för något yngre läsare, minns "Grand Theft Auto IV".
     "Oxygene" är en ambient synthsymfoni där alla delarna hör ihop och där synthljuden, den mystiska melodin och den svävande atmosfären får i alla fall mig att smälta. Allt flyter samman och 
sitter ihop så perfekt, samtidigt som det är spännande och man har inte en aning om vart musiken svävar iväg. Detta är tidlöst och så enormt vackert att man bara gapar och njuter! 

Däremot var kritikerna inte lika lätta att få med sig på sin tid. Plattan möttes av en hel del dåliga recensioner, eftersom recensenter av stora medier nästan alltid sett synthen som en sorts fiende och ett icke-instrument. Music Weeks skrev: 
"Jarre has produced a work that is ponderous in its self-conscious musicality"
Och Melody Makers Karl Dallas skrev:
"Seems to lack heart"
Den är inte röjig och platsar inte på en hitlista egentligen, men ändå har plattan i skrivande stund sålt 18 miljoner exemplar sen släppet. Därför så har det blivit för Jarre att göra uppföljare till denna. Den andra, kom drygt 20 år senare, 1997, kallad "Oxygene 7-13". Även om den givetvis inte kommer nära det ikoniska originalet så är det ändå en riktigt bra platta i samma andra som är starkt rekommenderbar. 
     Ytterligare 20 år senare, 2016, så kom den tredje delen, "Oxygene 3". Den har jag inte skaffat än, men det jag har hört av den så är den också helt OK. Sen om Jarre bör mjölka den ännu en gång med en till del är jag väl ytterst osäker till. För hur bra dom andra sviterna än är så är ändå den riktiga delen från 1976 ett mästerverk i sin egen liga som är bland det vackraste musik jag någonsin har hört. Och, japp, den är en av dom tio bästa plattorna jag vet! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...