expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 4 maj 2024

Tove Naess - The album

Tove Naess - The album
Utgivningsår: 1988
Skivbolag: Virgin
Betyg: 4/5
Cancern har skördat ännu ett offer inom musiken och är det en artist som jag har stor respekt för och/eller gillar så brukar jag som bekant göra en hyllning till denne här och självklart är det inget undantag med Tove Naess, som avlidit 64 år. Intressant nog finns det en låt på Toves sista platta "Time of trust" som heter just "All the good die young" och det gäller i allra högsta grad den idag allt för bortglömda sångerskan Tove Naess. Hur denna hyllning skulle ske brottades jag med dock, men beslutade till sist att skriva om en av hennes mest kända plattor, "The album" från 1988.

Tove Naess, avlägsen släkting till Diana Ross före detta make norske Arne Naess, upptäckte jag första gången i Tracks 1985 när hennes låt "Fighting for love" testades. På den tiden så var jag helt nyförälskad i popmusik, men höll mig också främst fokuserad på artisterna jag kände till eller låg på själva listan. Men Tove hade något som jag fastnade för. Hon hade en säregen röst som lät tuff, cool och samtidigt full med riv och soulkänsla och låten var riktigt bra med en hook som satte sig, även om den aldrig tog sig in på listan. 
     Sen efter det var det främst Kulan I Luften ett par år senare som fick mig att upptäcka hennes musik mer för i det programmet spelades hon ofta. Och med tiden blev hon en av dom många gravt underskattade svenska artisterna från 80-talet som jag gillar skarpt, men som idag aldrig riktigt nämns. För tyvärr försvann hon nästan helt efter sin medverkan i Melodifestivalen 1991. Jag har inte heller nämnt, men inte glömt, hennes medverkan i band som Dave & The Mistakes, Dan Hylanders Raj Montana Band och Varmare Än Körv. Förutom Dan Hylander & Raj Montana så har jag inte lyssnat så mycket på dom andra banden, men nu är det nämnt i alla fall.

Den här plattan får väl ses som hennes peak i karriären som artist. Två av låtarna letade sig in på Tracks top 10, dels covern på Jackson 5's "I want you back", en låt som inte känns så speciell egentligen i jämförelse med originalet, men som lyfts av hennes mäktiga röst, samt att det ju är en bra låt i original. Dels den dansanta och samtidigt skönt poppiga "I can't dance alone", en låt jag oförtjänt dissade då, men som givetvis har växt stort med åren. Men den har också en låt som jag betecknar som en av hennes allra bästa låtar, "Let's apologize", ett stycke mästerlig soulpop signerad den amerikanske producenten Val Garay, som har jobbat med alla från Kim Carnes och Linda Ronstadt till James Taylor, Kenny Rogers, Ringo Starr och Queenrÿche. 
     Den här plattan har faktiskt inte en enda riktigt dålig låt utan är jämn rakt igenom. Jämnheten är också kanske lite plattans nackdel också för vid sidan av singlarna är det inte mycket som sticker ut heller utan det är en bra och skön svensk popplatta med bra melodier och Toves sköna röst. Val Garay nämnde jag, men plattan är dessutom proddad av den brittiske kompositören Russ Ballard, som i Sverige kanske är mest känd för att ha arbetat med Agnetha Fälskog på hennes platta "Wrap your arms around me", samt Toves dåvarande livskamrat, musikern och organisten Hasse Olsson. Den här plattan kanske inte låter jätteunik, men den lyfter ändå fram det som var Tove Naess styrka, hennes röst och förmågan att lyfta upp snygga poplåtar till något ännu mer eget och än mer rivigt. Så därmed vill jag säga vila i frid, Tove Naess, och tack för din musik! Förutom ett par låtar från plattan så vill jag också bjuda på och lägga till den fantastiska låten "Fighting for love", som inte finns på den här plattan men som ändå är värd att lyftas upp i denna stund!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...