expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 17 juli 2009

Naked Eyes - (What) In the name of love


Eftersom en stor del av min samling utgörs av vinylsinglar så kommer jag att utgå lite från det också. I engelska Naked Eyes fall är det också i brist på en fullängdsskiva, men jag hoppas att så snart som möjligt hitta en hel LP med detta otroligt häftiga men ack så kortlivade 80-talsband (redan efter två plattor så lade man av). Vägen till att få denna singel var lång och brokig och bandet är svår att hitta i skivbackarna. Kanske för att en av medlemmarna är ansedd som större med ett annat band som är lättare att hitta. Naked Eyes bestod av Pete Byrne och Rob Fisher, som tillsammans med Simon Climie blev känd som Climie Fisher i slutet av 80-talet.
Naked Eyes hade sina största hits med "Always something there to remind me" och "Promises promises". Men jag upptäckte dom främst genom en av deras andra hits, "(What) In the name of love" 1984. Jag hörde den första gången 1984 i TV-programmet "Bagen" där videon visades. Jag tyckte redan från början att låten var kanonbra och gjorde en s k amatörinspelning på kassett, alltså jag satte en bandspelare in till TVn och spelade in den via mikrofonen. Kvaliteten var därefter, men jag hade låten. Men jag missade vad gruppens namn var och fick tipset via en fritidsfröken på mitt dåvarande fritids att det var australiensiska Real Life. I brist på annat så gick jag i tron på detta, till dess jag fick tag på Real Lifes platta "Heartland" från samma år där låten lyste med sin frånvaro. Därefter fick jag leva på den usla kassettinspelning jag hade i många år, trots idel sökande.
2003 så fick låten ett gruppnamn när jag genom ett diskussionsforum på nätet fick reda på namnet Naked Eyes. Inte långt därefter så besökte jag Sundsvalls just nu enda skivaffär, Harvest Records, och grävde bland den stora högen av nya singlar och fick ett gigantisk hjärnsläpp. Jag bläddrade förbi singel efter singel och såg en singel och tänkte:
"Vad är detta, Naked Eyes? "(What) In the name of love"? Aldrig hört!", var på jag lade i från mig singeln ointresserat. Efter två minuter kom reaktionen då jag insåg att det ju faktiskt var låten jag letat i över 15 år efter som jag höll på att helt sumpa bort. Gissa om man kände åsneöron på huvudet! Men här är den nu och även B-sidan "Two heads together" är värd ett öra, ett bevis på att det finns baksidor som faktiskt funkar lika bra som huvudsidan på singeln! Sen dess har jag också fått tag på singeln "Promises promises", så det artar sig.

Naked Eyes återuppstod för ett par år sen och gav ut sin senaste platta så sent som i år, "Piccadilly", även om bara Pete Byrns är kvar. Rob Fisher avled 1999 i cancer. Naked Eyes är ett kanonband i 80-talets engelska new wavevåg som hamnat långt i skymundan av Fishers mer kända band, men i hemlandet har man börjat åter upptäcka bandet i retrokretsar så kanske kan Naked Eyes få den uppskattning som man förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...