expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 24 februari 2010

Chubby Jackson And His Fifth Dimensional Jazz Group - Dee Dee´s dance/Boomsie

Jag inser att jag varit lite snål med jazz på stenkaka så jag ska råda bot på det. När man gräver i second handaffärerna efter 78-varvsskivor med jazz på så hittar man till 70 % mest swing och storband. Benny Goodman och Woody Herman totaldominerar med lite Count Basie, Tommy Dorsey och Harry James runt omkring. Bebop däremot är det svårare att hitta av nån anledning. Det kompletteras väl dock av det faktum att det istället är många fler originalutsläpp på vinyl av bop än storband.

Denna Cupolutgåva är helt odramatiskt köpt på Erikshjälpen i Sundsvall för ca fem år sen för sex kronor, men så är det en speciellt bra skiva också! Chubby Jackson var en basist som varmest känd för att ha spelat med Woody Herman i flera år och därefter spelat på flertalet bopmusikers plattor, bland annat Gerry Mulligan. Men han har också drivit ett flertal framgångsrika egna band varav hans "fifth dimensional jazz group" var en av de mest framgångsrika. Dom spelade i slutet av 40-talet och bestod, förutom Jackson själv, av Conte Candoli, trumpet, Frank Socolow, tenorsax, Terry Gibbs, vibrafon, Lou Levy, piano och Denzil Best, trummor. Denna skiva innehåller två väldigt spännande och härliga boplåtar, dels den riktigt ösiga "Dee Dee´s dance" och den avkopplande svängiga "Boomsie". Låtarna har båda samma inledande stil, melodin spelas av Candoli, Socolow och Gibbs tillsammans på ett mycket snyggt och proffsigt sätt innan de solar härligt var för sig, för att på slutet åter mötas i melodislingan.

Detta är bebopjazz på högsta nivå och, enligt mig, på en helt annan nivå än t ex Charlie Parker, utan att klanka ner allt för mycket på ikonen. 1947-48 spelade Chubby Jackson And His Fifth Dimensional Jazz Group i Sverige flitigt och de konserterna spelades in och har getts ut. Vill man därför höra ännu mer med detta band så kan jag varmt rekommentera samlingsskivan "Bebop Enters Sweden 1947-49", som också innehåller låtar med Dizzy Gillespie med svenska musiker samt James Moodys svenska band som jag skrev om tidigare. Skivan är förövrigt utgiven av svenska kanonbolaget Dragon!

Chubby Jackson föddes 1918 och levde så länge som till 2003 och har även två barn som gått i hans fotspår när det gäller jazz. Sonen Duffy Jackson är jazztrummis och dottern Jaijai Jackson är radiopratare och skapade föreningen "The Jazz Network Worldwide" där jazzmusiker från hela världen kan träffas.

Jag bjuder då på båda låtarna, "Dee Dee's dance" och "Boomsie".4 kommentarer:

 1. Heeejsan
  Du skriver bra om din musik och dina skivor. Helt klart blir jag bra sugen på att kolla upp mer jazz. För mig är det en rätt ny genre.
  Vart hittar du dina skivor om du är köpsugen annars?

  SvaraRadera
 2. Heeeeeej Klasse,

  tackar för de värmande orden! Kul att du blir sugen på jazz, då har jag lyckats med min blogg ;)!

  Jag köper på allehanda second handaffärer som finns i Sundsvall samt Harvest Records, stans enda skivaffär. En del stora fynd har jag faktiskt gjort på vanliga småloppisar så man ska definitivt inte förakta små ställen som ser obetydliga ut. Annars så hittar jag de bästa fynden också under den resa till Stockholm som jag försöker göra varje år. Jag har varit där nu en helg fyra-fem år nästan i rad och har fortfarande skivaffärer jag inte upptäckt än.

  mvh

  /JörgenS

  SvaraRadera
 3. Tja Jörgen
  Jag brukar passera Sundsvall en del varje år, då jag ska upp till morsan och farsan i Sollefteå. Vart finns Harvest Records i Sundsvall? Den skulle jag bra gärna vilja kolla in. Sen så är jag ju infödd stockholmare och har stor erfarenhet av skivaffärer i Stockholm. Kanske kan tipsa om några. De som nu finns kvar. Men jag tror nog att bra skivbörsar alltid kommer finnas kvar.

  mvh
  Klasse

  SvaraRadera
 4. Hej Klasse,

  Harvest Records finns på Södra Järnvägsgatan 11, mellan OK City och järnvägen. Ägaren där är inte så trevlig jämt, men man taget vad man haver som det heter.
  När det gäller skivaffärer i Stockholm så är det roliga att jag nu åkt dit i nästan 4-5 år och har fortfarande affärer jag inte gått i. Flera av dom skivaffärer jag gott i där har jag skrivit om här http://skivguide.blogspot.com/2009/08/en-guide-till-stockholms-skivvarld.html
  Samt några till som jag inte fick plats med. Jag tror också att det kommer ta ett bra tag innan det inte går att hitta skivor i Stockholm.

  mvh
  JörgenS

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...