expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 10 mars 2010

U96 - Club Bizarre

Säga vad man vill om tyskarnas musiksmak, men leverera bra dansmusik kan dom! Mitt intresse för den s k eurodiscomusiken modell 90-tal har en lika schizofren historia som mitt intresse för brittpopen som jag skrev om i samband med Suedes ”Coming up”. När eurodiscon började breda ut sig runt 1993 så var jag inte alls intresserad. Eurodisco för mig var den från 80-talet, med Modern Talking, Fancy, Sandra, Den Harrow osv. 90-talsvarianten med rap och dunkande bas var inte alls min påse. Framför allt spydde jag på texterna som:
”Get on the floor! Move that body up and down from side to side!”
Nonsenstexter anpassade enbart för festen var bara förnamnet. Men det var ju klart, det fanns ju undantag. Ett av dom var Alex Christensen, då mer känd som U96. Ska jag vara ärlig så tyckte jag bara att ”Das Boot” var en OK låt, varken mer eller mindre. Den U96-låt som fick mig att öppna ögonen för honom var istället ”Night in motion” 1993. Produktionen och ljudbilden var fantastiskt, allt kombinerad med en melodi som satt som berg! Detta har sen dess varit en av de största anledningarna till mitt enorma intresse för denna musikstil! Det är en härlig och stor dansproduktion och ljudbild och oftast melodier som känns som ett slag i magen.

1994 kom en U96-låt som jag föll direkt för, ”Love religion”, ett mästerverk från 90-talets mitt. Ett halvår senare köpte jag hela plattan ”Club Bizarre” på Förlorade Favoriter för en relativt billig peng, jag minns idag inte hur mycket, men den var ju ändå en second handskiva.
Om man jämför ”Club Bizarr” med U96 två tidigare plattor ”Das boot” och ”Replugged” så är ”Club bizarr” en svartare platta kryddad med mer mystik och mörker, men framför allt är den mer lättillgänglig musikaliskt med mer melodier, trance och en helare ljudbild. Inget ont om föregångarna, som var helt OK, men jag föredrar klart denna mer drömska lättlyssnade skiva än föregångarnas ibland lätt enformigt dunkande remixliknande klubbmusik. ”Club Bizarr” innehåller låtar som ibland sticker ut med lite udda och annorlunda inslag i en komplett tillbakalutande trancelåt. Hör till exempel bara på titelspåret och andra singeln ”Club Bizarr” som man inte riktigt vet vart den ska sluta. Eller den nattlika, snabba och lätt sexuella ”Jack” som är en av de bästa nästan helt instrumentala trancelåtarna från den tiden. Lite lättsammare och gladare är ”Movin´”, sjungen av Carol Bailey. En andra del av hans monsterhit ”Das Boot” finns också här, som inte är lika hitmässig och lätt som originalet, men som ändå är skönt trancig på ett helt annat sätt.
”Club bizarr” är en U96-platta som är anpassad lika bra för skönt lyssnande som för dansgolvet och som har sin egen personlighet och stil!
Efter denna platta kom ett annat mästerverk som jag vevade om och om igen, ”Heaven” som också rekommenderas.

Alex Christensens låtar av idag, under namnet Alex C, är tyvärr musikaliskt inte i närheten av det U96 gjorde även om det för de sakens skulle inte är dåliga. Trots allt så är det lite skillnad på både ”Love religion” och ”Heaven” och hans melodifestivalbidrag förra året, ”Miss kiss kiss bang bang”. Däremot får han gärna fortsätta experimentera med storbandsmusiken, som han gjorde när han fick Paul Anka respektlöst och galet att sjunga ”Smells like teen spirit” till trumpeter och saxofoner på plattan ”Rock swings”.
Men oavsett vad han gör idag så kommer Alex Christensen för mig alltid att vara 90-talets dansguru! Som U96 gjorde han dansmusik som var oförglömlig och udda och som både satt som berg vid första lyssningen och kändes som stor och pampig dansmusik! Och jo, för den som undrar: Från 1995, alltså när eurovågen började tappa lite fart, så blomstrade mitt intresse för den fullt ut och blev det intresse som finns idag. Jag vet, jag har alltid varit lite efter min tid, men det är jag stolt över…

Som musikexempel här har jag valt dels singeln "Club bizarre" och dels den mer eller mindre instrumentala låten "Jack", som då är ett albumspår utan riktigt video.2 kommentarer:

  1. Ja du, den där skivan har man ju dansat till enormt mycket ute på krogen. Kul att du valde att skriva om just U96, för deras skiva är bra underkskattad. Denna skiva som du skriver om är ett bra bevis på att det finns bra eurodisco.

    SvaraRadera
  2. Jajemän, 90-talets eurodisco är för mig underskattad och för mig är U96 en husguru så det var självklart att skriva om honom. Däremot så har jag aldrig dansat till den, för jag dansar aldrig. ;)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...