expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 24 januari 2010

Lester Young - Master takes with Earle Warren & Johnny Guarnieri

Lester Young är en gigant som jag tycks ha ganska lätt att hitta skivor med på nåt sätt. I Stockholm 2006 hittade jag en hel del singlar med honom från 40-talet, på skivmässan i Sundsvall hittade jag intressanta plattor och när jag var i Stockholm 2008 hittade jag denna, som tveklöst är den bästa Lester Young-plattan jag har. När jag förra året skrev om Andy Kirk & His Clouds Of Joy så skrev jag också om när jag på Masens Rockcenter på St Eriksgatan på tio minuter hittade hela sju jazzplattor jag aldrig sett i här Sundsvall. En annan av dessa plattor var denna som innehåller 15 spår från fyra olika inspelningstillfällen i New York under skivmärket Savoy. Tre av dom är från tiden april-maj 1944-45 och det sista är från lite längre fram, juni 1949. Två av sejourerna har en gemensam nämnare för dessa är gjorda i samband med att Lester ännu var i Count Basies band. Följdaktigen är de första tre låtarna med Count Basies storband, dock av kontraktsskäl utan Basie själv utan med Clyde Hart vid pianot. Tre kanoninspelningar som har "Tush" som det allra största mästerverket.

Andra delen är gjord med en septett med bland andra trumpetaren Billy Butterfield och den allt för bortglömde pianisten Johnny Guarnieri, som hörs på många swinginspelningar från 40-talet, men aldrig fick den berömmelse han förtjänade.
Tredje delen är gjord bara några veckor efter den förra septetten, nu med Count Basie och hans rytmsection med gitarristen Freddie Green, basisten Rodney Richardson och trummisen Shadow Wilson. En lysande kvintett som glänser i bland annat "Jump Lester jump" och "(Back home again in) Indiana".

De sista låtarna är då gjord några år efteråt, 1949, med en sextett med yngre musiker som trumpetaren Jesse Drakes, trumbonisten Jerry Elliot och trummisen Roy Haynes. Detta band får det att svänga enormt i "Ding dong" och framför allt "Crazy over J-Z", som är en av plattans riktiga höjdpunkter! Här hade det varit guld att få se dessa musiker framföra dessa inspelningar live!
Dessa är förstås de "officiella" tagningarna. Vill man sen ha alla alternativa tagningarna med så finns dessa på en samling kallad "The complete savoy recordings".

Lester Young var en av de allra mest lysande saxofonisterna som lyckades stå med ena foten fast förankrad i swingens land och den andra foten i nånting som lät helt nytt. Det finns massor med otroliga inspelningar med Lester, lyssna inte minst på hans inspelningar från Royal Roost i slutet av 40-talet. Men denna platta är Lester Young som bäst, då han omger sig med både Basies mer rutinerade män, med några av swingens bästa namn och med unga hungriga jazzlöften, som här i "Crazy over J-Z".

tisdag 12 januari 2010

Indochine - Le péril jaune

Första skivan på 10-talet går i 80-talets tecken. Under det decenniet så var det nästan omöjligt att få kommersiell framgång utanför det egna landet på nåt annat språk än engelska, om man inte var med i melodifestivalen då. Men det fanns undantag och ett lysande sånt var franska Indochine som lyckades få en stor publik utanför Frankrike med en musik som kan betecknas som engelsk new wavesynth med en touch av den franska musiktraditionen, trots att man sjöng på franska. I spetsen stod tvillingröderna Nichola och Stéphane Sirkis, varav den först nämnda, som också är den enda kvarvarande medlemmen sen starten 1977, var bandets karaktäristiske sångare. I radioprogrammet "Rockdepartementet" i P3 i januari 1984 kunde man höra ett reportage om modern fransk popmusik och om hur Indochine då var ett av Frankrikes största band. Det skulle ta ca ett år innan bandet fick sitt definitiva genombrott utanför Frankrike med låten "Kao bang" och denna platta, "Le péril jaune".

Detta är en väldigt spännande platta som jag hittade på Sundsvalls mesta second handbutik, "Fyndlagret", rätt sent, i början av 2000-talet. Indocine har en skön och intressant ljudbild på sina plattor. Den här plattan är väldigt mycket glad och intensiv synthpop med spännande gitarrer i bakgrunden och med en viss touch av fransk och orientalisk musik och Nichola Sirkis är en energisk sångare som alltid tar i ordentligt och ger allt på plattorna.
När man hör Indochine så tycker inte jag att man ska behöva kunna franska för att kunna njuta av deras musik (jag kan knappt ett ord) för de har så pass mycket energi och stämning i alla fall, det är singeln "Kao bang" ett bevis på. Det är även en annan singel från plattan som jag föll direkt för när jag hörde den första gången, låten "Miss Paramount", som bara måste avnjutas nån gång. Hör bara på den otroligt snygga lite countryliknande elgitarren direkt efter refrängen!
Låtarna "Razzia" och "Pavillon Rouge" är andra höjdare som man både blir glad och mår bra av! Men Indochine kan också dra ner i tempo, som i den spännande balladen med den japanskklingande titeln "Okinawa".

Indochine var definitivt ett av de mest intressanta och udda banden som kom fram i 80-talets hitlistevärld! Därför kan jag givetvis också rekommendera uppföljarplattan "3" som innehåller bandets andra stora hit i Sverige, "Canary bay". Bandet fick det motigare under 90-talet med hitlisteframgångar och bandmedlemmarna byttes om vart annat. 1999 avled dessutom Stéphane Sirkis, men hade som en av sina sista önskningar att bandet skulle fortsätta efter hans död. Och det var tur dom gjorde det för 2002 fick bandet en enorm nytändning i Frankrike i och med plattan "Paradize" (som jag tyvärr inte hört nåt från) som sålde i över 1 miljon exemplar i hemlandet. Hur många band från 80-talet får äran att uppleva en sån renässans?

För att fira det nya decenniet så tycker jag vi tar tre låtar här. Singlarna "Kao bong" och "Miss Paramount" (som här är från en TV-inspelning) och albumspåret "Razzia".





fredag 1 januari 2010

2000-talets bästa låtar!

Det är inte bara ett nytt år som står för dörren. Det är också ett nytt decennium. 10-talet är här! Och då är det på sin plats att summera 00-talet. Jag ska vara ärlig; Ur musiksynpunkt var nog 00-talet det sämsta decenniet under min levnadstid. De senaste åren har du varit nästan kommenderad till tre stilar; antingen Rix FMs skval av Idolartister och Melodifestivalhits eller P3s alla flummiga Hultsfredsanpassade rockband/artister eller hiphop/r´n b. Du ska lyssna på det skivbolagen vill att du ska lyssna på och som de kan tjäna pengar på, inte det DU gillar. Jag tycker det är märkligt att när vi nu under människans livstid har utvecklat sån oändlig mängd med olika musikstilar inte tar tillvara på det utan lik väl ska tvingas spela samma låtar på listan om och om igen till dess dom inpräntats i våra hjärnor, lagom till dess att nästa hit kommit och vi ska glömma det gamla och hjärntvättas med en ny låt om och om igen. Man kan säga vad man vill om 80-talet och dess lite nonchalanta stil mot ungdomens musik i medierna, men det fanns ändå allt som oftast musik och program för alla smaker. Men nu ska inte detta bli varken en apell eller ett gnällforum på dagens musik. Egentligen är denna blogg ett blogg för äldre musik än så här, men jag älskar musik och därför tycker jag att det är på sin plats att summera det som har varit bra med 00-talet. Och det hade jag tänkt att göra i listform. Jag har plitat ihop en 50 platser lång lista av dom låtar från 00-talet som jag tyckt varit allra bäst. Likadant har jag en 20 platser lista med dom bästa plattorna under decenniet. På listan dominerar tre stilar; euro/trancemusik, svensk musik, svenska nya new waveband som lyft upp 80-talets stil i nyförpackning. Det är dessa som gjort de bästa låtarna under decenniet. Och av nån anledning saknas det nästan helt representanter från de senaste tre åren. Andelen stora listhits är inte heller så översvallande många. Men som ett nyårsfirande kommer här nu det som har varit bäst i musikväg under de senaste 10 åren. Håll till godo och gott nytt år!


TOP 50 – 2000-talets bästa låtar!

1 Delerium & Jael "After all (Svenson & Geilen mix)"

2 DJ Toxic "Sunlight"
3 Starclub & Dr Alban "Chiki chiki (Interphase mix)"
4 Kent "Dom andra"

5 Robyn "Don´t stop the music"
6 Therese "Time"
7 Emma Bunton "Maybe"
8 Dallas Superstar "Fastdriving"
9 Susanne Alfvengren “Se havet”
10 Björk "Hidden place"

11 Double N & Maria Rubia "Forever and a day"
12 Planet Funk "Inside all the people"
13 Ladytron "Destroy everything you touch"
14 Mark Oh “Desire”
15 Space Age Baby Jane "No one here gets out alive"
16 Sash! “Ganbareh”

17 Basic Element “Raise the gain”
18 Jean Michel Jarre “Teo and tea”
19 Nanne “Svarta änkan”
20 Antiloop “Start rocking”
21 U96 “We call it love”
22 Lisa Nilsson "Jag tror på dig"
23 Indra "Sois beau at tais toi"
24 Fatboy Slim “Because we can”
25 Kent “Ingenting”
26 Girls Aloud “Something kinda ooh”
27 Emma Bunton “What took you so long”

28 K-System “L.O.V.E”
29 Weeping Willows “Touch me”
30 Basic Element “To you”

31 Whitney Houston & Enrique Iglesias "Could i have this kiss forever"
32 Modern Talking “Ready for the victory”
33 Josefine Sundström “You better run”
34 Robyn “Keep this fire burning”
35 Per Gessle “Tycker om när du tar på mig”
36 Kamera “Fragile”
37 The Bangles “Something that you said”
38 Travis “Side”
39 Depeche Mode “I feel loved”
40 Dina “For evig din”
41 Britney Spears “Stronger”
42 Raymond & Maria “Ingen vill veta vart du köpt din tröja”
43 The Avalanches “Frontier psychiastrist”
44 Peter LeMarc “Så gott att må gott igen”
45 Kent “En himmelsk drog”
46 Nanne "Håll om mig"
47 Melody Club “Baby (stand up)”
48 Darude “Out of control”
49 Tess “Justify my love”
50 The Ark ”It takes a fool to remain sane”

TOP 20 - 2000-talets bästa album!

1 Lisa Nilsson “Viva” (2000)

2 Sash! ”Trillenium” (2000)
3 Kent ”Tillbaka till samtiden” (2007)
4 Robyn “Don´t stop the music” (2003)
5 Peter LeMarc “Kärlek i tystnadens tid” (2008)
6 Nanne “Alla mina ansikten” (2000)
7 Kent ”Vapen & Ammunition” (2003)
8 Emma Bunton “A girl like me” (2001)
9 Tess “One love to justify” (2000)
10 DJ Toxic “Anastacia” (2003)
11 Basic Element “The empire strikes back” (2007)
12 Space Age Baby Jane ”The electric love parade” (2002)
13 Cecilia Vennersten “Under stjärnornas parasoll” (2006)
14 Caater featuring Trinity “Queen of the night” (2002)
15 E-Type ”Eurotopia” (2005)
16 Depeche Mode “Playing the angel” (2005)
17 Eldkvarn “Hunger hotell” (2008)
18 Nanne “Alltid på väg” (2005)
19 Pet Shop Boys “Fundamental” (2005)
20 U2 “All that you can´t leave behind” (2001)

Jag firar in det nya året och decenniet med att spela ettan och tvåan på listan, alltså Deleriums "After all" och DJ Toxics "Sunlight", följt av ettan på albumlistan, Lisa Nilsson och singeln från den plattan, "Tror på dig", i en TV-inspelning från dansk TV.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...