expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 24 januari 2010

Lester Young - Master takes with Earle Warren & Johnny Guarnieri

Lester Young är en gigant som jag tycks ha ganska lätt att hitta skivor med på nåt sätt. I Stockholm 2006 hittade jag en hel del singlar med honom från 40-talet, på skivmässan i Sundsvall hittade jag intressanta plattor och när jag var i Stockholm 2008 hittade jag denna, som tveklöst är den bästa Lester Young-plattan jag har. När jag förra året skrev om Andy Kirk & His Clouds Of Joy så skrev jag också om när jag på Masens Rockcenter på St Eriksgatan på tio minuter hittade hela sju jazzplattor jag aldrig sett i här Sundsvall. En annan av dessa plattor var denna som innehåller 15 spår från fyra olika inspelningstillfällen i New York under skivmärket Savoy. Tre av dom är från tiden april-maj 1944-45 och det sista är från lite längre fram, juni 1949. Två av sejourerna har en gemensam nämnare för dessa är gjorda i samband med att Lester ännu var i Count Basies band. Följdaktigen är de första tre låtarna med Count Basies storband, dock av kontraktsskäl utan Basie själv utan med Clyde Hart vid pianot. Tre kanoninspelningar som har "Tush" som det allra största mästerverket.

Andra delen är gjord med en septett med bland andra trumpetaren Billy Butterfield och den allt för bortglömde pianisten Johnny Guarnieri, som hörs på många swinginspelningar från 40-talet, men aldrig fick den berömmelse han förtjänade.
Tredje delen är gjord bara några veckor efter den förra septetten, nu med Count Basie och hans rytmsection med gitarristen Freddie Green, basisten Rodney Richardson och trummisen Shadow Wilson. En lysande kvintett som glänser i bland annat "Jump Lester jump" och "(Back home again in) Indiana".

De sista låtarna är då gjord några år efteråt, 1949, med en sextett med yngre musiker som trumpetaren Jesse Drakes, trumbonisten Jerry Elliot och trummisen Roy Haynes. Detta band får det att svänga enormt i "Ding dong" och framför allt "Crazy over J-Z", som är en av plattans riktiga höjdpunkter! Här hade det varit guld att få se dessa musiker framföra dessa inspelningar live!
Dessa är förstås de "officiella" tagningarna. Vill man sen ha alla alternativa tagningarna med så finns dessa på en samling kallad "The complete savoy recordings".

Lester Young var en av de allra mest lysande saxofonisterna som lyckades stå med ena foten fast förankrad i swingens land och den andra foten i nånting som lät helt nytt. Det finns massor med otroliga inspelningar med Lester, lyssna inte minst på hans inspelningar från Royal Roost i slutet av 40-talet. Men denna platta är Lester Young som bäst, då han omger sig med både Basies mer rutinerade män, med några av swingens bästa namn och med unga hungriga jazzlöften, som här i "Crazy over J-Z".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...