expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 26 oktober 2012

Edelweiss - Bring me Edelweiss

Detta är en singel som ligger i gränslandet mellan "Kultstämplat" och "Singeltipset", men låten är helt i linje med vad jag älskar, så galen och bisarr att den är helt underbar. Därför vill jag gärna tipsa om den för alla som minns den eller som vill upptäcka lite udda 80-talsdisco. Österrikiska Edelweiss bestod av Martin Gletschermayer, Matthias Schweger och Walter Werzowa, tre remixare som pluggade KLFs kontroversiella bok "The Manual", om hur man får en stor hit utan vare sig musikaliskt kunnande eller pengar. Sagt och gjort så lånade bandet 1989 refrängen från ABBAs "S.O.S" och skapade en galen låt om att komma åt den vita lilla blomman högst upp på alpens topp. Man använde joddling, koskällor och läderhosen, kombinerat med trendig scratch, disco och rap, och hade ett väldigt hålligång. Och låten blev mycket riktigt en jättehit i hela Europa. Den som ser videon till låten kan förledas att tro att den som sjunger är den storväxta färgade kvinnan som viftar med sleven, men sången, och även joddlingen, sköts av sångerskan Maria Mathis.
1989, när den kom, så vevade MTV den om och om igen till leda och man kände en viss mätthet på låten innan året var över, dock inte mer än att jag kunde köpa denna singel på Fyndlagret ett par år senare. Men numera, när åren har gått, så kan man inte låta bli att brista ut i ett leende från öra till öra när den spelas eller när jag ser den skönt galna videon. Björn Ulfveus och Benny Andersson blev dock mindre glad. Benny Andersson ska ha hört låten i bilradion för första gången och sen reagerat på hur lik låten var "S.O.S" och sen blivit fly förbannad. Problemet var att Stikkan Andersson hade gett Edelweiss godkänt utan att fråga "abborna" och förhållandet mellan den legendariska managern och världsgruppen blev inte direkt bättre.

B-sidan på singeln heter "Kitz-Stein-Horn" och man kan tro att det är en helt ny låt, men det är helt enkelt bara en annan titel på en i
Edelweiss är stämplad som en "one-hit-wonder", men hade en mindre hit till 1992 när dom norpade temat till TV-serien Star Trek och gjorde den gravt underskattade pärlan "Starship Edelweiss". Jag kan rekommendera hela deras platta "The wonderful world of Edelweiss", som är en galen platta full med galna danshits med både skid- och rymdanknytning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...