expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 23 december 2012

Tips på julsinglar

Jag brukar ju försöka ha nåt litet julspecial varje år och detta år är inget undantag! Precis som jag gjort ett par midsommrar så tänkte jag visa upp lite roliga julsinglar genom åren. Julmusik har ju delat folk i två läger, antingen frossar man i den eller så hatar man den. Jag gillar julmusik, vilket jag ju har beskrivit förr här på bloggen. Alla dom som står här är kanske inte är de perfekta jullåtarna, men så är urvalet lite mer begränsat vad det gäller julmusik i jämförelse med sommarhits. Men dom är alla kul på sitt sätt och skapar förhoppningsvis julstämning.

Caramba "Hare christmas" (1981) - Jag börjar direkt med en av de mer udda julsinglarna i min samling. Michael B Tretows och Ted Gärdestads projekt Caramba fick ju en plötslig succé med den utflippade "Hubba hubba zoot zoot". Räkna med att den kan dyka upp som Singeltips i framtiden. Men efter den så släpptes denna minst sagt udda jullåt med lätt bjällerklang, gurglande sång, handklapp och hindusång. Så långt från "Stilla natt" och "Feliz navidad" man kan komma.

Band Aid I och Band Aid II "Do they know it's christmas" (1984 och 1989) - Det är ju svårt att utlämna denna. Den kan ju ses som uttjatad, men det ju ingen jul utan den i mina ögon. Jag har då två av dom tre versioner som gjorts. Den hemska tredje från 2004 kommer inte innanför min dörr.
Den andra versionen från 1989 har blivit lite av spottkopp, men jag tillhör minoriteten som gillar Stock-Aitken-Watermans discoversion. Och, nej, jag vill inte jämföra. Dom är för olika varandra. Originalet har ju en mästerlig och underbar produktion av Midge Ure, medan den andra är en kul, pigg och annorlunda version som är som snask.

Bryan Adams "Christmas time" (1985) -
Denna låt skulle egentligen ha varit med på en samlingsplatta där kända artister sjunger jullåtar, men den plattan kom aldrig ut 1985, men låten släpptes ändå och det ångrar Adams nog inte. Detta är en av mina favoritlåtar av 80-talets julrockhits. Den är skön och doftar vintrig jul ut i fingerspetsarna utan att för den sakens skull vara för smörig. Detta är förövrigt en låt Bryan ännu spelar live.

Triad "Tänd ett ljus" (1987) - Är det något man kan räkna med så är det att få höra Triad med "Tänd ett ljus" minst ett par gånger per jul, max till dess öronen trillar av innan julaftonen. Men jag hör den gärna ett par gånger, främst eftersom jag gillar två av medlemmarna i bandet, Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt. Dessutom är den så snyggt arrangerad och producerad att man bara julmyser.

So What "Christmas is calling" (1989) - Jesper Jelse och Martin Ankelius i So What dök upp som ett intressant inslag i svensk eurodisco 1989 med starka låtar som "I was lucky" och "Would should i trust you". Som fjärde singel släpptes denna jullåt som förvisso är en av de smörigaste i sin sort. Men den är ändå småkul och trevlig och gör ingen en fluga förnär.

Sylvesters "Happy, happy year for us all" (1990) - Hur många nyårslåtar kan ni förutom ABBAs "Happy new year"? Inte många gissar jag, men 1990 gjorde Sveriges Stock-Aitken-Waterman, Norell-Oson-Bard, en som blev en mindre hit och sen glömdes helt bort fort. Man samlade en stor del av den svenska popeliten från den tiden och gjorde en samlingslåt av modellen svensk 80-talsdisco med detta nyårstema. Jag tycker den är riktigt charmig och rolig, även om man ibland kan fundera på vissa artisters närvaro som kanske känns lite väl udda. Här finns Lasse Tendander, Fingerprints, Jerry Williams, Suzzies Orkester, The Boppers mitt i bland Lili & Sussie, Pernilla Wahlgren, Ankie Bagger och Troll.

God Jul Önskar Gunnar Wiklund - Jag tänkte också ta med några speciella julsinglar. Det finns ju en uppsjö av jullåtar bland dom svenska schlagerstjärnorna på 60-talet. Siw Petterson toppade till och med Svensktoppen med en, "Låt mig få tända ett ljus". Gunnar Wiklund är en sångare jag alltid gillat och självklart blev jag glad av att hitta denna jul-EP med Gunnar. Den innehåller fyra klassiska jullåtar ackompanjerad av Dan Kenneths orkester, "Jag drömmer om en jul hemma", "Hem", "När ljusen tändas där hemma" och "En dörr på glänt". Det är tillbakalutande och avkopplande och doftar klassisk svensk jul doppad i den klassiska schlagern.

Jussi Björling "Adams julsång"/"Beethovens lovsång" - Ingen jul om jag inte hört Jussi Björling sjunga "Oh helga natt" och på Erikshjälpen hittade jag den på denna nyutgåva. Nils Grevillius dirigerar Kungliga Hovkapellet och tiden står plötsligt stilla när pick-upen når skivan på grammofonen!

Five Star "Somewhere, somebody" (1987) - Detta är ingen jullåt, men jag vill ändå visa den för den är riktigt kul. Jag hittade den på Förlorade Favoriter under gymnasiet och är en speciell julutgåva av Five Stars låt "Somewhere, somebody" där skivomslaget är i form av en speciell adventskalender. Varje lucka innehåller olika livebilder på medlemmarna och är väl sådär kul, men det är totalt ändå en riktigt rolig utgåva av en bra soullåt.

Den här typen av julpophits kan man ju diskutera länge om dess kvalitet. Moderna jullåtar låter tämligen lika där pojkbands- eller Whitney Houstonliknande röster sjunger samma klassiska låtar. Nu ska jag inte säga att det inte fanns stereotypa jullåtar förr heller, men låtarna vågade sticka ut lite mer och vara mer egna i produktioner och melodier. Tillåt mig betvivla att Måns Zelmerlöfs julplatta är något vi kommer att lyssna på lika många gånger som Triads "Tänd ett ljus" i framtiden.
Men samtidigt, vem är jag att såga folks egna bilder och upplevelser av julen. Även om jag aldrig skulle sätta på det så ger tydligen Måns Zelmerlöf och Peter Jöback julstämning för många just nu och det är väl det som är viktigast. Så oavsett vilken julmusik du lyssnar på så önskar jag dig en god jul och ett gott nytt skivår 2013! Jag bjuder på tre jullåtar från tuben, Jussi Björlings "Oh helga natt" är som sagt ett måste när det är jul, sen Band Aids II saligt bortglömda "Do they know it's christmas" och Gunnar Wiklunds "När ljusen tändas där hemma". Tyvärr har det inte gjorts någon ordinarie video vare sig Jussi eller Gunnar, men låtarna finns ju. Och vill ni se videorna till fler av dessa låtar kan ni gå in på min hemsida, Retrogalaxen, där jag länkar till en hel del julvideor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...