expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 19 maj 2013

Singeltipset Deluxe I

Ibland när man handlar skivor så händer det att man köper en del på vinst och förlust. Hittar man singlar på en loppis som kostar mellan 1-2 kronor så kan man gott passa på att chansa lite för det kan ju vara ny bra musik. Flera gånger när jag har gjort det så har det slutat med att jag ett leende ställt in singeln i singelhyllan med insikten att jag hittat ett nytt namn att hålla ögonen på i skivbackarna. Tyvärr är dessa skivor som ingen på en loppis bryr sig om och som till slut hamnar på en soptipp. Så för att tipsa lite om flera i Sverige mer eller mindre okända artisters singlar som jag nyligen köpt och faktiskt upptäckt är riktigt bra så kommer jag emellanåt ha lite artiklar som kallas Singeltipset Deluxe där jag buntar ihop flera singlar till en artikel. Den första av dessa kommer nu. Flera av dessa är köpta på Sundsvalls skivmässa nyligen. Och tro det eller ej, video finns till alla så fler kan upptäcka dessa låtar!


Jay Strongman - East West (1988): Jay Strongman är en legendarisk engelsk discjockey både i radio och på klubbar som snabbt hakade på den engelska housetrenden på 80-talet då alla DJ's skulle göra plattor. Denna låt är gjord med Mark Saunders och sångerskan Maureen Walsh och är en glad houselåt med smarta samplingar, där en operaröst hörs ljuda emellanåt som en kul garnetyr.  Här blev jag glatt överraskad hur snyggt gjord låten var och hur skön den var!


Evelyn King - Love come down (1982): Evelyn King, som senare skulle få artistnamnet Evelyn "Champagne" King, började som kontorsstädare på det legendariska skivbolaget Philadelphia International innan en producent hörde henne sjunga och hennes karriär var utstakad. I Sverige är det få som vet vem Evelyn "Champagne" King är, men i USA hade hon från debuten 1977 flera hyffsade placeringar på USA-listan, som denna sköna soullåt som doftar nattens storstadsliv av modell tidigt 80-tal. Smeknamnet "Champagne" kanske känns en aning fånigt, men hon har en bra röst med skönt sväng och riv i. 


Kate Ceberano - Young boys are my weakness (1989): I Australien är Kate Ceberano ett välkänt namn med flera hits. Om inte annat för att hennes far Tino var en stor karatemästare på sin tid. Men utanför detta örike är hon mer eller mindre okänd. Den här låten är en fräck discopärla producerad av Phil Harding och Ian Cornow, som blev kända genom att jobba för Stock-Aitken- Watermans bolag PWL. Låten är en funkig och tuff produktion med sköna saxofoner i refrängen som man har svårt att sitta still till.


Jill Jones - G-Spot (1987): Att jobba med en stor stjärna behöver inte alltid innebära en genväg till berömmelse. Ett bevis är Jill Jones som körat bakom Prince på flera låtar och även varit med i både videor som filmen "Purple rain". Som tack skrev den lille mannen från Minneapolis denna funkiga sak åt henne och gav ut den på hans eget bolag Paisley Park Records. En skön, dansant och häftig ljudbild med Jills ljusa stämma och en klassisk Prince-saxofon som spelar i kapp med henne. Men, som sagt, Jill Jones sålde inte mycket och Warner som gav ut Paisley Parks skivor ignorerade den helt. Det tog hela 14 år till platta nummer 2 kom, utan Prince medverkan. Synd, för det är en mycket spännande och bra låt!


The Deele - Material thangz (1985): Känner man till någonting om The Deele idag så är det att det att det startade karriären för två av soulvärldens största namn, LA Reid & Babyface. Duon är ju några av dom populäraste kompositörerna och producenterna i genren på 80- och 90-talet. Bandet som duon startade i hade några hits i USA på det tidiga 80-talet, men sålde inget utanför. Synd, för detta svänger skönt och är en riktigt bra soulkomposition med en riktigt bra rytm! Bandet gjorde 2007 några återföreningskonserter, dock utan de numera numret större producentparet. Här har jag inte lyckats hitta något annan Youtube-klipp än en längre 6 minuter-lånh mix, men det är ändå så att ni får en bra bild av låten!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...