expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 14 november 2013

Nolan Thomas - Yo little brother

Jag berättade när jag skrev om +1 och låten "Nevermore" om min allra första trackslista i maj 1985. Etta på den listan jag hörde då var en rytmisk discodänga sjungen av en ung kille med rätt ljus och nasal röst, Nolan Thomas. Ja, ja, vi ska återkomma till detta med hans sångröst.
Egentligen heter han Marko Kalfa, men vem minns det idag? Hitlåten, som inte alls blev någon jättehit i USA, men däremot i Sverige, handlade om en busig och småbråkig lillebror och var under 1985 låten jag letade överallt efter i radion för att få spela in. Den bit jag hört i Tracks gav mersmak och jag tyckte verkligen att dom smattrande discosyntharna och den sköna melodin var jättehäftig. Men P3 1985 innehöll inte heltjockt med popprogram förutom önskeprogrammen, Tracks och Metropol och låten förblev en myt som jag aldrig hörde, fram till Tracks årslista vid juletid.

Än idag så är låten en riktigt snygg amerikansk discoklassiker med både nostalgi och en fräck och störtskön melodi och ljudbild som sitter.
B-sidan kan vi lämna därhän. Det är en dubmixversion av låten med ekon som, precis som de flesta längre mixar, lämnar mig helt oberörd.
Så var det det här med sångrösten. Även om det inte klargjorts än så pekar det mesta på att låten är en "Milli Vanilli". Alltså att det inte är Marko Kalfa som sjunger. Han ska sjunga på hela debutplattan, men enligt uppgifter så ska sångrösten på den här hiten tillhöra Elan Lanier, vilket Thomas själv inte verkar lägga någon energi på att bestrida. Han tjänar nog tillräckligt bra på sitt nuvarande yrke att lite uteblivna royalties från hans enda hit i livet för mer än 20 år sen inte gör så mycket. Likväl, sångröst eller ej, låten är bra! Men det är alltid kul med dessa musikaliska mysterier.

Nolan Thomas släppte en försäljningsmässigt mindre lyckad singel till, en cover på The Osmonds låt "One bad apple" som var riktigt bra, om än inte i närheten av hiten, samt då ett helt album som var OK, varken mer eller mindre. Däremot så totaldog karriären efter det, eller sångaren själv gjorde inte mycket mer för den. Han försökte göra ny musik under sitt riktiga namn 1989, men få brydde sig. Han sadlade sen helt om och startade modefirma som blev riktigt stor och Marko Kalfa säljer och fotograferar kläder idag. Vi som inte bryr oss så mycket om mode får leva på minnet av en one-hit-wonder som var riktigt snygg och katchig och som gav i alla fall mig barndomsminnen från mitt första år som popnörd. Jag vet, videon är pinsamt dålig, men man kan ju i alla fall roa sig och försöka gissa vilka då aktuella stjärnor barnen föreställer i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...