expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 28 juli 2014

Sommarspecial '92: Erasure - Take a chance on me/ABBA-Esque

Vi vandrar vidare med sommarhitsen (det blir som sagt mycket singlar nu för att beta igenom denna serie till 2000). 1992 är lika med året då jag tog studenten från Hedbergska gymnasium här i Sundsvall. 1992 var ett riktigt bra sommarpopår med en hel del kul låtar, även om man till slut kände en viss illamående effekt när man för 13567:e gången hört Innercircle och "Sweat" på radion. Men två låtar stod ändå ut för mig och det är också låtar som jag kallar för mina "studentlåtar", låtar som jag minns från min studenttid! Studenttiden var långt svårare än jag kunde tro då. Man var i vägkorsningen mellan vuxenvärlden och ungdomsvärlden och skulle nu skiljas från den sistnämnda och en skolklass man lärt känna. Då var det skönt att höra på riktigt glad och härlig sommarpop, om och om igen på både bandspelaren och i radion. Jag talar dels om Lisa Nilssons "Varje gång jag ser dig", men jag skrev ju om skivan "Himlen runt hörnet" i början av bloggens existens, så jag hade tänkt att vara lite mer originell och ta den andra låten. Jag hade redan då en förkärlek för när mina favoriter från 80-talet till sist, efter lång och hård kamp, fick sin stora megasuccé och detta år blev jag jublande lycklig när jag hörde Erasures ABBA-tolkningar som erövrade den svenska singellistan, Sommartoppen och Tracks. Andy Bell och Vince Clarke älskar ABBA. Dom gjorde en ABBA-tolkning redan 1987, som en speciallåt, i form av "Gimme gimme gimme (a man after midnight)" och nu utvidgade dom detta stort i form av EPn "ABBA-Esque", som direkt rusade upp i englandslistans topp. Synthpopens tid var klart förbi egentligen, inte ens Depeche Mode fick jättehits numera, men Erasure fick hålla synthens fana högt ändå för oss fans!

Därefter hörde jag den varje vecka i Sommartoppen, där den var med alla veckor, och läste i tidningarna om Andy Bells ABBA-passion och hur han och Vince Clarke i videon till låten klädde ut sig till Agnetha och Frida. Och visst skapade skivan ekon; Björn och Benny släppte samtidigt samlingen "ABBA Gold" som vistades i ett par år på både svenska och engelska skivförsäljningslistan.
Det kom därefter också svarsskivor med artister som hyllar Erasure med egna "Erasure-esque"-EPs. Australiensiska ABBA-kopiorna Bjorn Again gjorde en, som är OK varken mer eller mindre, och svenska Webstrarna gjorde en, som är lysande bra!
Fyra låtar samsas på denna EP, "Take a chance on me", "Voulez Vous", "Lay all your love on me" och "SOS" och video finns till alla fyra låtarna. Men "Take a chance on me" var den som spelades mest, förmodligen för den har klart mest sommarplågepotential med sin glada och skuttande synthpopslinga. Därmed inte sagt att den är EPns bästa spår, man har gjort ett mycket snyggare arbete med "Lay all your love on me", men det är ändå klart den låt jag minns mest från denna sommar och den har en enorm charm och glädje!

Jag kan inte visa alla fyra låtarna, men jag väljer ändå två låtar, förutom "Take a chance on me" den ändå rätt snygga videon till "Lay all your love on me".2 kommentarer:

 1. Vaf...känner du till en halvpunkgrupp som hade en dedikation till Sixten Landby, förmodligen på omslaget? Mvh Svante

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Svante,
   jag måste erkänna att jag har inte hört talas om vare sig Sixten Landby eller en grupp som hyllar denne på sitt skivomslag så jag kan tyvärr inte hjälpa dig där. //JörgenS

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...