expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 14 januari 2015

Cecilia Vennersten - För varje leende, en tår

Ibland kan en artists största hit blockera allt efterföljande med denne musiker, det har vi sett mängder av bevis på. Men få artister har haft detta problem så oförtjänt som hon som blev känd genom att stå i Melodifestivalen 1995 och sjunga en av dom mest sjungna moderna kärleksballadsklassikerna någonsin, alltså Cecilia Vennersten. Jag ska verkligen inte förta "Det vackraste", det är en fantastisk ballad, kanske en av dom bästa svenska melodifestivallåtarna i modern tid (men så är den gjord av Nanne och Peter Grönwall också). Men Cecilia Vennersten är så otroligt mycket mer än bara den. Bara den plattan, hennes debut, innehåller flera låtar som borde ha blivit lika klasisska ("Skogens rå" till exempel). Cecilia har en fantastisk röst med en egen och vacker sångstil och jag har ända sen denna debut blivit en stor beundrare av henne som sångerska. En av 90-talets mest oförtjänt bortglömda av svenska artister!

När så skiva nummer två, 1997, skulle komma ut och jag visste att Nanne och Peter inte hade något finger med i spelet så var det förstås med en viss spänning som man undrade om detta skulle vara något som fastnade eller om det skulle vara något som passerade obemärkt och sen glömde man den artisten. Plattan hette "För varje leende, en tår" och visade sig vara ännu bättre än debuten, kanske främst för att man låter Cecilias vackra röst blandas med något som passar den så enormt: soulpop av samma stil som Lisa Nilssons
plattor. Det kanske inte är så underligt om man tänker efter, eftersom det är Johan Ekelund, Ratatas före detta medlem som också låg bakom ljudet på Lisas båda succéplattor, som också har gjort denna, tillsammans med Anders "Känd från Idol" Bagge samt Cecilia själv.
Jag hörde singeln "Hur har vi hamnat här?" på Tracks en gång och föll som en fura. Vilken underbar och hypnotisk låt! Vid den här tidpunkten, 1997, så hade jag fått ett sånt där trevligt stämpelkort på Åhléns där man skulle köpa 10 skivor för att få en elfte gratis så min skivsamling förnyades å det grövsta detta år, bland annat med denna skiva som jag köpte ny på varuhuset.

Musiken är väldigt lättsam, men smeker och är mjuk och avkopplande. Om Lisa Nilsson också kunde sjunga en och annan discofierad låt så är den här skivan mer laid back i sin stil. Ljudbilden är soft och vacker och Cecilias mjuka röst är lysande, trovärdig och passande! Texterna är riktigt bra och rörande, inte minst den vackra kärlekshyllningen "Lever för dig". Låten "Allt som jag vill ha" går i samma spår textmässigt, men är en väldigt fridful poplåt. Lyssna också på låtar som "Om du ändå förstod" och "Minnena består".
Plattan blev aldrig en succé utan den glömdes oförtjänt bort och Cecilia Vennersten blev för alltid ett med "Det vackraste". "Hur har vi hamnat här?" borde ha haft samma möjlighet att bli en lika stor ikon i den svenska popmyllan som "Himlen runt hörnet" och "För varje leende, en tår" innehåller så många poppärlor som man smälter och bara låter sig vaggas till.
Cecilia släppte en skiva till 2006, "Under stjärnornas parasoll", som också rekommenderas varmt! Det har nu gått 9 år sen den, och man kan bara fråga sig när nästa platta kommer?

Musik från denna skiva var inte lätt att hitta på tuben, men jag kan i alla fall bjuda på singeln "Hur har vi hamnat här?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...