expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 15 januari 2015

Hithouse - Jack to the sound of the underground

Det finns vissa låtar som bara fastnar nästan direkt när man hör den för första gången. Så skedde 1989 när jag såg på MTV och hörde en danslåt som verkligen lockade mig. Det var en houselåt med samplingar och en produktion som var helt otroligt häftigt. Videon var förvisso hemsk, men det var en annan sak.
En lördag så skulle jag dessutom, som vanligt vid dessa år, höra på Tracks, som var det första för året. I det programmet så testades denna låt och inspelningsknappen åkte upp! Vilken häftig låt! Låten var med belgiska Hithouse och låten "Jack to the sound of the underground" och den skulle INTE komma in på trackslistan, vilket måste vara en av 80-talets största skandaler! Själv var jag dock rätt långsam med att köpa singeln, vilket inte alls berodde på bristande intresse eller nåt utan för att jag inte hittade singeln förrän på Sundsvalls skivmässa våren 2011 (och minnesgoda läsare kanske minns att jag skrev om låten lite då också).

Hithouse var lika med Peter Slaghuis, som också var mannen bakom Videokids, som 1985 lät Hacke Hackspett rappa i den urcoola "Woodpeckers from space". "Jack to the sound of the underground" är fräck, skön och med ett oemotståndligt sound som aldrig är tråkigt utan där det händer saker hela tiden, men på ett riktigt snyggt sätt. Refrängen sitter som ett slag i magen och låten är kanske en av de bästa i sin genre. En riktig dansklassiker som spelas alldeles för sällan i medierna idag! B-sidan är en s k "Fake mix" av låten och eftersom jag är ointresserad av olika former av dansmixar så kan vi lämna den där hän.
Svenskarna vände dock alltså låten ryggen, medan engelsmännen hade bättre koll och fick upp låten till 4:e plats på englandslistan.

För Slaghuis skulle karriären inte gå riktigt lika bra. Hans släppte ett helt album, som faktiskt tyvärr inte alls är i närheten så bra som singeln, och omkom i en bilolycka 1991 när han i för hög hastighet körde rakt in i en lastbil. Tråkigt slut för en spännande artist som bjöd på två av 80-talets roligaste och skönaste dansplågor. "Woodpeckers from space" är riktig lysande nostalgi från barndomen, medan "Jack to the sound of the underground" är en av dansgenrens mest bortglömda mästerverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...