expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 9 februari 2015

Corona - Baby baby


Som synes så har jag bytt banner och logga på bloggen. Jag tyckte det var dags för en fräschare och jag hoppas denna ska följa med mig ett bra tag nu och att ni gillar den!

Nå, jag tyckte det var dags för lite 90-tal. Jag har skrivit om löjligt lite 90-talssinglar i Singeltipset så jag tänkte göra bot och bättring på det genom att skriva om en riktig euroklassiker. Det här är en låt som kom precis i den tiden då jag börjat omvända min åsikt om den här musiken till det mycket mer positiva, så detta var som vältajmad snask för mig och idag är den stor nostalgi från en tid då jag precis skulle börja Härnösands folkhögskola.
Corona var runt denna tid frontad av den brasilianska sångerskan Olga De Souza, men producerad och ägd av italienaren Francesco Bontempi. Bontempi var nära vän med Gianfranco Bortolotti, mannen bakom ett annat italienskt megaprojekt, Capella.
1994-95 var denna konstellations huvudår och genombrottet kom 1994 med låten "The rhythm of the night", som var en låt som jag inte gillade först. Sångerska här var en annan tjej, Giovanna Bersola, som jag tyckte hade en väldigt tillgjort hög röst. Men låten växte med tiden och snart så insåg jag att Corona var ett band som grovt bröt mot det jag hade svårt för då inom euromusiken; man hade ingen flåshurtig rappare som rappade om att gå upp på dansgolvet och partaja, utan man hade en vanlig sångerska med en vanlig catchig låt till en härlig dansproduktion! "Baby baby", nu med De Souza som sångerska, kom på våren/försommaren 1995 och när jag hörde den så föll jag direkt! Vilken helskön låt och underbar europroduktion. Dessutom hade jag insett att Olga De Souza var en lysande sångerska med en stark, mogen och egen sångröst! Det var bara att vrida upp volymen och njuta i sommarsolen! Men så var det ju inte första gången som Bontempi hade spelat in den. En av Bontempis olika artistnamn var Lee Marrow och under det namnet hade han 1991 producerat gruppen Joy & Joyce hit "Babe babe", som alltså är låtens original. Inget ont om originalet, den är OK, men här känns den väldigt tam och fattig i jämförelse med Coronas mycket mer rytmiska och effektfulla version.

Denna singel är en kul utgåva eftersom man får två legendariska euroklassiker på samma skiva. Förutom "Baby baby" finns också "The rhythm of the night" så det är bara att njuta av 90-talsklassiker i följd!
För den som undrar så ger Olga De Souza ut plattor ännu under namnet Corona, även om Francesco Bontempi inte längre är med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...