expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 1 maj 2015

Carole King - Simple things

Påpassligt nog tyckte jag att det var en bra tidpunkt att skriva om en av skivorna som jag köpte på skivmässan för en vecka sen. Jag är inne i ett 70-talsstim igen så jag tänkte skriva om en av mina nya favoritsångerskor som blommade upp för mig förra året, 2014, Carole King. Innan dess var King en artist jag mest hört talas om och kanske hört en och annan låt, men engagerat mig noll i. Men i maj 2014 fick jag ett infall att köpa en samling med henne och därefter var jag såld, på hennes speciella röst, på hennes melodier och på den lugna och avslappnande musiken!

När man säger Carole King så säger dom flesta plattan "Tapestry" från 1971, en skiva jag inte hittat än. Men jag tycker man inte ska vara rädd att gå utanför dom mest kända tassemarkerna så jag tänkte skriva om en
skiva som jag blev såld på direkt när jag lyssnade på den samtidigt som jag sorterade i singelsamlingen. Det här är en mer bortglömd platta från 1977 som heter "Simple things". Den här skivan har det inte lätt förspänt för sig. Den blev början på Carole Kings dalande i karriären och blev dessutom utnämnd av tidningen Rolling Stone till 1977 års sämsta platta, varför vet jag inte alls, men recensenter har alltid haft en knepig musiksmak.
     "Simple Things" var hennes första platta under sitt nya kontrakt med Capitol och hon samarbetade här med Rick Evers, som är medkompositör till dom flesta låtarna samt även på uppföljarplattan "Welcome home", där han också förekommer på skivomslaget. Snart skulle dom båda gifta sig, men efter bara ett år skiljde dom sig efter att Evers misshandlat henne och Evers dog sen av en överdos kokain.

"Simple things" har inte dom mest lättillgängliga melodierna så därför kan plattan ibland ta lite tid att fastna förvissa, men jag fastnade direkt för King och Norm Kinneys mjuka, lätta och avslappnande vispop-produktion, samt för dom riktigt fina melodierna som Carole King framför som bara hon kan. Singlarna "Hard rock café" och titelspåret "Simple things" är riktigt bra låtar, där "Hard rock cafés" glada och lite blueslatinoaktiga melodi sticker ut från resten av plattan. Men min favorit är den lite vemodiga "Time alone", om hennes önskan om lite tid ensam med sin man. Låten efter, den lite gospelinfluerade "God only knows", en låt på över sex minuter, är också väl värd ett öra och är riktigt snygg, där man med små medel lyckas skapa en minimal gospelkänsla, men ändå tillräckligt för att man ska känna av den.
"Simple things" är en platta att relaxa och softa till och hennes texter är välgjorda och väldigt snygga! Tyvärr så tyckte inte en stor av skivköparna det samma då. Plattan blev den första av hennes plattor att inte nå amerikanska albumlistans top 10 och singlarna floppade grovt. Men som alla vet så är jag en sån som gärna upptäcker gravt underskattade saker i den musikaliska världen! Den här skivan är en bortglömd 70-talshöjdare, som visade på en artist som var lysande i sin genre och som skrev unika melodier som smälte!
Än idag är den 73-åriga Carole King aktuell, i form av musikalen om henne, "Beautiful: The carole King musical", som ännu går. Hennes senaste låt släpptes 2013 och heter "I believe in loving you" och är en klassisk King-låt, även om hennes nu rätt gamla röst inte riktigt håller hela tiden. Men hennes känsla för melodier håller, vilket hennes långa och njutbara karriär är ett bevis på.

Två låtar blir det, dom båda singlarna, "Hard rock café", och det är faktiskt den officiella videon för låten, men just den är riktigt dålig. Men låten är desto bättre som tur är!
Dessutom titelspåret "Simple things", där jag inte hittat vare sig en video eller liveupptagning, men det går ju att njuta av låten och den fantastiska orkestreringen i den! Lyssna och njut!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...