expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 18 juli 2017

Francesco Salvi - Esatto!

Om Bröderna Djup hade gjort internationell discokarriär med sin "Vi bor på landet" så kanske detta hade varit resultatet. Men farbröderna med liarna hade i alla fall lite självdistans (nåja) och gjorde sina djurimitationer själva. När den italienske komikern Francesco Salvi ställde upp i San Remo Festivalen 1989 så lät det något mer annorlunda.

Jag låg på klipporna i Saltholmen i Göteborg för några dagar sen och lyssnade på ett Rakt Över Disc från just 1989 när jag får höra en låt där jag undrar "Vad är detta?". För tittar man på omslaget till Francesco Salvis låt "Esatto!" (som betyder ungefär "Precis" eller "Korrekt") så får man en tydlig hint om vad detta handlar om. Omslaget ser så tillgjort B-aktig ut att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Hela farmen har släpats in i en studio där komikern sitter på en liten ponny med en hundvalp i famnen och på bordet en tupp och en gris. Kanske hade man räddat omslaget om Salvi hade fått sitta på en riktigt fullstor häst istället för en ponny som han uppenbarligen vuxit ifrån. Så omslaget är bara det en märklig kultvarning på.

Men låten! Till pumpande italodisco, vilket får ses som det enda positiva, så ömsom pratar, sjunger, skriker Francesco Salvi på italienska, allt så falskt som möjligt, medan insamplade ljudeffekter av ovan nämnda djur hörs hela tiden. Det grymtas, gnäggas, skälles och tuppen gal för full hals till discotakt och för att göra detta ännu mer häftigt leker man med ljudeffekterna och det skratchas. Nu är min italienska väldigt ringrostig, för att inte säga obefintlig, så jag ska inte försöka låtsas som om jag vet vad låten handlar om. Men resultatet blir en väldig skrattretande discosoppa av töntiga djureffekter och falsksång helt i oordning som ändå på något märkligt sätt gnager sig in i hjärnbarken. Sen tog det mig inte lång tid att leta reda på maxisingeln av denna märkliga italohybrid och den blir ännu mer konstig av att ett av spåren på 12-tummaren innehåller en acapella-version av låten. Precis vad jag satt och längtade efter! I flera sekunder hör jag man bara en gris som grymtar helt utan anledning. Hemma i Italien var detta dock en rätt stor hit, men det var ju Bröderna Djup också på sin tid...

Till detta kan jag bjuda på detta TV-framträdande där dansarna dragit på sig gigantiska djurmasker på huvudet, vilket gör detta bara ännu mer obegripligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...