expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 26 augusti 2018

Sommarplågor #4: Mungo Jerry - In the summertime

Hoppas ingen misstycker att jag fortsätter min serie om sommarplågor ett tag över hösten också. Man kan ju drömma sig till nästa sommar om inte annat. Men det finns sommarplågor och det finns sommarplågor. Det finns dom som blir en hit en sommar, spelas till leda och sen i bästa fall nämns fnissandes i nostalgisyfte. Men att spela låten någon annan tid på året, tveksamt. Sen finns det sommarplågor som har blivit så stora att de besegrar tid och rum och som har blivit en naturlig del av musikhistorien. Dessa är väldigt få nuförtiden! Till den kategorin hör Mungo Jerrys "In the summertime" från 1970. 

Mungo Jerry är ömsom en grupp, ömsom ett soloproject. Ray Dorset är ansiktet bakom namnet Mungo Jerry, mannen med afrokrull, Thore Skogman-glugg och pophistoriens största polisonger! Men det finns andra medlemmar i bandet också. Eller fanns, för även om bandet finns ännu så är Mungo Jerry numera helt och hållet ett solonamn för den idag 72-årige Ray Dorset.
     Låten, som enligt Dorset skrevs på 10 minuter, släpptes från början i maxisingelformat, vilket på den tiden var enormt sällsynt. Singeln var dock inte i storlek som senare tiders maxis, utan det var i praktiken en EP som gick på 33-varv (jag har dock en vanligt vinylsingel på 45-varv).

Kan man en klassisk sommarhit som inte är svensk så är det antingen Lovin Spoonfuls "Summer in the city" eller Mungo Jerrys "In the summertime". Det är kanske förvånande att denna finns i min ägo för den är ju så klart GRYMT sönderspelad och tröttkörd och var det redan första gången jag hörde den. Men samtidigt så är det ingen dålig låt, även om den är något fånig. En äppelkäck allsångspoplåt i 60-talsstil om sommar och vackra tjejer. Låten är dock väldigt smart gjord och producerad. Den är verkligen skapad så att den doftar sommar och samtidigt inte stör någon alls. Lallig skiffelpop som sätter sig på ett trevligt sätt. Också har den den där hooken precis i början som alla kan nynna på och som sätter sig som ett tuggummi:
"Uh tji tji tji! Uh tji tji tji! Uh tji tji tji!"
Det är klart att man måste ha den singeln, även det kanske inte är den låten jag i första hand sätter på under en varm julidag.

Mungo Jerry hade ett antal mindre hits efteråt, men ingen blev så stor som "In the summertime". Därför är det ingen större överraskning om jag påstår att B-sidan inte är någon låt som många kan utantill. Den heter "Mighty man" och är egentligen en låt som i sin stil inte ligger så långt från den mer kända huvudlåten utan att för det vara en kopia och passar som hand i handsken som B-sida!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...