expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 9 december 2019

Bellini - Samba de Janeiro

Bellini - Samba de Janeiro
Utgivningsår: 1997

Skivbolag: Orbit Rercords
Andra spår: Samba de Janeiro Radio Edit/Club Mix/Vanity Backyard Remix/Peter Parker Remix
Jag skrev i Verve-artikeln för en vecka sen om en turné jag var med på sommaren 1997 och jag tänkte hålla mig kvar där. Vi skulle åka in till centrum och köpa skivor till studion. Verve-singeln "Bittersweet symphony" köpte jag som sagt och även den då senaste "Absolute dance". På den här samlingen, som ovanligt nog också innehöll mycket jag aldrig hade hört förr, så fanns den som skulle komma att bli det årets låt för mig. Jag försökte spela låten från festivalradioscenen på kvällarna, men exakt ingen reagerade här heller.

Lyssnar man på låten för första gången så kanske den känns för banal och enkel för att få denna totala glädjeyttring, men tyska Bellinis sambakaskad i ljuv förening med modern dansmusik i "Samba de Janeiro" är ju bara hur skön som helst. Brasilianska och europeiska trumrytmer i kombination med ett kultaktigt och småtöntigt blås som lika gärna skulle kunna vara hämtad från Herb Alpert eller Edmundo Ros. Jag föll knockad för detta på ett sätt som jag inte så ofta gjorde då. Jag sprang direkt när jag kom hem till Skivbutiken och köpte både singel och strax därefter platta.
Det är väl sällan jag så fullkomligt har spelat sönder en aktuell låt som jag gjorde då.

Bellini var tre tjejer och ett par tyska discjockeys där ena av dom, Ramon Zenker, skulle bli känd i ett annat band i dansgenren, Fragma. Alltså var Bellini egentligen mer av ett projekt i mängden innan discjockeyna gick till ett annat. Men 2014 kom ett nytt Bellini-album inklusive en ny version av "Samba de Janeiro", som inte alls är dålig den heller. Ingen årets låt-kandidat som originalet, men ändå. Tittar man på videon till låten så kan man se att Bellini lite ville skapa en ny Macarena-hype genom att försöka skapa en liknande dansfluga. Just det var det gudskelov ingen som kom ihåg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...