expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 1 februari 2020

Bee Gees - How deep is your love

Bee Gees - How deep is your love
Utgivningsår: 1977
Skivbolag: RSO
B-sida: Can't keep a good man down
Jag tänkte bli lite soft här för 70-talet var ett alldeles utmärkt decennium för sköna ballader och en av mina absoluta favoriter är denna legendariska låt med bröderna Gibb i Bee Gees. Är den inte lite för sliskig och mesig? Nej, det tycker jag absolut inte. Jag har inget emot Bee Gees generellt sätt, dom har gjort mycket bra musik och kommer garanterat att återkomma på bloggen, precis som dom också gjort mycket som passerat helt obemärkt, inte minst under 80- och 90-talet. Men om man ska lyssna på en Bee Gees-låt som står långt över alla andra så är det "How deep is your love" från "Saturday night fever"-filmen. Jag kan tycka att det är väldigt märkligt att jag inte köpt den förrän 
nu under mellandagarna.

Detta var en gång en rekordlåt, eftersom den spenderade hela 17 veckor på amerikanska hitlistan, vilket då var längre än någon annan låt i historien. Detta var inte något ens Barry Gibb trodde på eftersom det var så mycket punk och new wave på listorna då att en sockersöt ballad inte borde vara hippt nog. Men om det är någon låt som Bee Gees stämsång passat bäst på så är det här. Melodin är lysande, inte minst, när halva refrängen efter ett tag vandrar iväg melodimässigt åt ett helt annat håll. Detta är en lysande komposition som med en kanonproduktion skapar en enorm mysstämning som jag gillar skarpt! Detta är ju bara vackert och kanske en av 70-talets absolut bästa låtar!

Fast det kunde ha slutat mindre bra. 1983 stämdes bröderna Gibb av en av gruppen Chicagos låtskrivare Ronald Selle, som hävdade att Bee Gess snott melodin från hans demolåt "Let it end". Saken drogs till domstol, men så småningom fick Selle krypa till korset och erkänna att han nog inte hade tillräckligt med vare sig bevis eller faktaunderlag för att få igenom det och Bee Gees vann tvisten. Nu kanske någon frågar om Take Thats version från 1995, hur står sig den med den här? Ja, inte går det att jämföra. Take Thats låt är inte dålig på nåt sätt, för att vara en pojkbandsballad så funkar den, men det går givetvis inte att jämföra med ett lysande original!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...